A-
A+

Litauen: Ingen blockad av Kaliningrad

Godståg i Litauen, med destination Kaliningrad, under onsdagen.
Godståg i Litauen, med destination Kaliningrad, under onsdagen.
LitauenTT

Rasande ryska utspel om en litauisk "blockad" av Kaliningrad tillbakavisas med emfas av Litauens premiärminister.

"Allt tal om en blockad av Kaliningrad är en lögn", säger Ingrida Simonyte i ett uttalande.

Annons

Annons

Litauen följer de sanktioner som EU infört mot Ryssland, och att varor som boende i Kaliningrad behöver, som mat och läkemedel, transporteras till exklaven, fortsätter Ingrida Simonyte.

"Transit av passagerare och gods som inte är föremål för sanktionerna till och från Kaliningradregionen genom Litauen fortsätter utan avbrott. Litauen har inte infört några ensidiga, individuella eller ytterligare restriktioner", säger premiärministern.

Det var i fredags som Litauens förbud mot att transportera gods som är föremål för EU:s sanktioner genom landet via transitjärnväg började gälla. Järnvägen går från Moskva genom Belarus och Litauen innan den når Kaliningrad.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov kallar förbudet för "oacceptabelt", enligt CNN. Han säger att Moskva överväger åtgärder som svar på det han kallar Litauens "ovänliga steg" och att att vedergällningsåtgärder diskuteras, men säger inget om hur de kan tänkas se ut.

Enligt Peskov finns det ingen exakt tidslinje för när de kan införas.

Under onsdagskvällen uppgav det ryska transportdepartementet att Ryssland har tillräcklig kapacitet för att försörja Kaliningrad vattenvägen genom Östersjön från bland annat från hamnen i Ust-Luga väster om S:t Petersburg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.