A-
A+

Litauen om Belarus: Ett Krim i större skala

Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis på väg in till torsdagens EU-möte i Lissabon i Portugal.
Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis på väg in till torsdagens EU-möte i Lissabon i Portugal.
EUTT:s korrespondent

Arbetet är igång för nästa paket av EU-sanktioner mot Belarus efter flygnedtvingandet i Minsk. Litauen varnar för framtida rysk annektering av hela landet.

Annons

Annons

På väg in till torsdagens informella EU-utrikesministermöte i Lissabon är litauiske Gabrielius Landsbergis rejält skarp i orden. Det är både mot Belarus-ledaren Aleksandr Lukasjenko och grannlandet Ryssland och dess president Vladimir Putin.

Vi vet vad som håller på att ske i Belarus. Lukasjenko spelar ett spel för att hjälpa Putin att annektera landet, säger Landsbergis.
Nu vill han ändra konstitutionen för att möjligen skapa ett enda land av Belarus och Ryssland. Vad skulle ni kalla det? frågar han retoriskt.

"Ännu ett Krim"

Landsbergis jämför med hur den ukrainska Krimhalvön i strid med internationell rätt och trots internationella protester annekterades av Ryssland 2014.

I min åsikt är det här ännu ett Krim – fast bara i större skala, säger Landsbergis, vars farfar Vytautas var en av förgrundsfigurerna när Litauen för 30 år sedan gjorde sig fritt från Sovjetunionen.

Torsdagsmötet i Lissabon var ett av stegen på väg mot nästa sanktionsomgång mot Belarus. EU-ländernas stats- och regeringschefer gav i måndags i uppdrag till EU:s utrikestjänst att ta fram lämpliga förslag.

Annons

Annons

Gas och pottaska

Den enklaste delen kommer att bli att utöka nuvarande inreseförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU för fler belarusiska makthavare. En sådan utökning lär utrikesministrarna få fatta beslut om redan inom några veckor.

Samtidigt vill EU-länderna också se nya ekonomiska sanktioner inom flera områden som utrikesministrarna diskuterade på torsdagen.

Det tar längre tid, men arbetet har redan börjat. Vi nämnde bland annat gas, drivmedel, metall, maskiner, pottaska – som är en form av gödningsmedel – som möjliga, berättar utrikesminister Ann Linde (S) på telefon från Lissabon.

Skydda befolkningen

Balansgång krävs samtidigt för att slå mot regimen och inte vanliga belarusier.

Det ska vara kännbara sanktioner, men man får försöka se till att det inte drabbar befolkningen, säger Linde.

I Lissabon hann även utrikesministrarna med att luncha med sin kollega från Jordanien. Landet har en nyckelroll i Mellanösternkonflikten, som väktare för både muslimska och kristna heliga platser i Jerusalem.

Han beklagade att EU inte är lika aktivt som tidigare, säger Linde i Lissabon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!