Liten lojal skara kvar runt Trump

USA:s avgående president Donald Trump vid onsdagens massmöte i Washington DC.
USA:s avgående president Donald Trump vid onsdagens massmöte i Washington DC.
USATT

Hans tidigare så trogne vicepresident har lämnat båten, liksom flera andra högt uppsatta rådgivare. Men USA:s avgående president Donald Trump har en liten skara lojala vid sin sida som sporrat honom att bestrida valförlusten.

De lojala inser att han definitivt inte vill förlora, det har varit ett mönster hela hans liv, noterar Karin Henriksson, Washingtonbaserad journalist och författare.

Annons

Annons

Annons

Annons

Anhängare till president Donald Trump försöker klättra upp för en mur vid kongressbyggnaden Kapitolium.
Anhängare till president Donald Trump försöker klättra upp för en mur vid kongressbyggnaden Kapitolium.
Den drivkraften i kombination med självupptagenhet och förmågan att mobba och hota med rättsliga åtgärder har fungerat för Trump fram tills nu.

De dramatiska upploppsscenerna vid kongressbyggnaden Kapitolium fick många av de mest inbitna Trumpanhängarna att dra öronen till sig: Samtidigt som ledamöterna stod i begrepp att formellt utse demokraten Joe Biden till USA:s nästa president tågade tiotusentals Trumpflaggbärande anhängare mot Kapitolium, en attack som kulminerade i dödligt våld.

Presidentens fel?

Snart hördes bitsk kritik om att presidenten genom utdragna och felaktiga påståenden om valfusk piskat upp ilskan hos sina anhängare och därför bär ansvar för våldsamheterna.

"De försökte slita sönder vår demokrati. De misslyckades", säger senatens blivande minoritetsledare Mitch McConnell enligt tidningen The New York Times.

McConnell har de senaste åren gjort sig känd som en av president Trumps närmaste, men när kongressen började räkna elektorsrösterna höll han ett eldigt tal där han sade att han kommer att respektera amerikanska folkets röst. Därmed tog han en gång för alla avstånd från Trumps påståenden om ett "stulet val".

McConnell är inte ensam. Trumps hustru Melania Trump samt hans svärson och rådgivare Jared Kushner har i veckor uppmanat presidenten att erkänna sig besegrad, rapporterar webbtidningen Politico.

Annons

Annons

Anklagad för svek

Även vicepresident Mike Pence sällade sig till gruppen när han i egenskap av senatens ordförande sade att han inte kommer att försöka stoppa godkännandet av Joe Biden som valsegrare. Det resulterade i stark kritik från hans chef, som twittrade att vicepresidenten "inte hade mod" att skydda USA.

Pence har stått lojalt vid Trumps sida i över fyra år och så anklagar Trump honom för svek när han fullföljer sin konstitutionella uppgift. Frågan är om Pence nu kommer att hota med det 25:e författningstillägget, säger Henriksson som bland annat skrivit en biografi om Donald Trump.

Enligt tillägget kan en president förklaras oförmögen att utföra sina plikter och därför avsättas. För att det ska ske krävs antingen ett gemensamt utlåtande från vicepresidenten och en majoritet av regeringen eller ett utlåtande från en kongresstillsatt expertpanel.

Vill inte lyssna

Karin Henriksson noterar att flera rådgivare och höga partiföreträdare i veckor sagt till presidenten att sluta med de uppviglande påståendena om valfusk och i stället fokusera på vad han åstadkommit – som skattesänkningar, avregleringar och de så kallade Abrahamavtalen om normaliserade relationer mellan Israel och Förenade arabemiraten, Bahrain och Sudan.

Men han vill inte lyssna på något sådant, det framgår tydligt. Alltsedan pandemins början har Trump levt i en värld av förnekande, där han inte vill ta till sig dåliga nyheter. Och nu kan han inte förstå att han inte vann, i hans värld är en "loser" det värsta man kan vara.

Den inre kretsen har dock avhållit sig från sådana råd och likt ett mantra upprepat påståendena om gömda röster och annat valfusk. Bland lojalisterna ingår Trumps vuxna barn Ivanka, Eric och Donald junior samt rådgivaren Stephen Miller, stabschefen Mark Meadows och den privata advokaten och tidigare New York-borgmästaren Rudy Giuliani.

Flera av dem deltog i presidentens massmöte på temat "Save America" (Rädda Amerika) på förmiddagen innan kongressen började räkna elektorsrösterna. Det var där som Giuliani sade att en "rättegång genom strid" borde avgöra valresultatet. Donald Trump själv fortsatte att påstå att valet stulits medan hans namne och son hävdade att Republikanska partiet nu är Trumps och att alla borde "ta fajten" för honom.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons