A-
A+

Livet återvänder i delar av Ukraina

74-åriga Yanina går med sitt bagage mot sitt hus i Irpin, utanför Kiev, i mitten av april. Hon lämnade hemmet i mars, men känner sig nu tillräckligt trygg för att återvända.
74-åriga Yanina går med sitt bagage mot sitt hus i Irpin, utanför Kiev, i mitten av april. Hon lämnade hemmet i mars, men känner sig nu tillräckligt trygg för att återvända.
UkrainaTT

Det är påsk i Ukraina, enligt den ortodoxa tron. Då rapporteras många som flytt landet återvända till de städer som Ukraina vunnit tillbaka kontrollen över.

Annons

Annons

Över 5,1 miljoner ukrainare har flytt landet, enligt siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR.

Men det finns också de som återvänder.

I förra veckan meddelade FN att cirka 30 000 personer åker in till Ukraina varje dag.

Den ukrainska parlamentarikern Lesia Vasylenko skriver på Twitter att det uppstått bilköer på vägen in till Ukraina från Polen. "Ukrainare kommer hem. Påsk är en tid för att stå enade och be för Ukraina", skriver hon.

Även president Volodymyr Zelenskyj uppger i sitt nattliga videotal att livet i en del tidigare ockuperade områden börjar återgå till det normala. Totalt 184 samhällen har röjts på minor och på många håll har tillgången till vatten, gas, mobiluppkoppling och elektricitet återställts. Sammanlagt 21 länder har också beslutat att öppna sin ambassadverksamhet i Kiev igen.

Självklart återstår mycket att göra, men jag tycker att farten är ganska bra, säger presidenten.

Men detta gäller främst städer och samhällen i Ukrainas norra delar. Strider rasar fortfarande för fullt i andra delar av landet, sedan Ryssland riktat in sig på södra och östra Ukraina under sin "andra fas" av invasionen.

Izium, Donbass, Pryazovia, Mariupol, Cherson är områden där vårt lands öde avgörs, säger Zelenskyj.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel nationalitet till Lesia Vasylenko.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.