A-
A+

Livet på Island tillbaka till det nära normala

Barerna har öppnat på Island – där livet har börjat återgå till det normala. Bilden är tagen i Reykjavik i april förra året.
Barerna har öppnat på Island – där livet har börjat återgå till det normala. Bilden är tagen i Reykjavik i april förra året.
IslandTT-AFP

Med lägst antal nya covidfall i Europa har Island gradvis lättat på virusåtgärder och öppnat simhallar, gym och barer. Nu läggs fokus på att testa resenärer vid gränsen för att stoppa nya virusvarianter från att komma in i landet.

Annons

Annons

I Reykjavik har ölet flödat fritt sedan i måndags – då barer fick lov att öppna igen.

Jag känner mig privilegierad, säger den 73-årige optikern Gunnar Gudjonsson som tar ett glas med en kompis.

Island är det land i Europa som har registrerat minst antal nya fall av covid-19 de senaste veckorna, enligt smittskyddsmyndigheten ECDC. I takt med att fallen har minskat har Island sedan i november gradvis lättat på sina virusåtgärder.

"Lyckligt lottade"

Sedan i december har det varit fritt fram att besöka simhallar och sedan i januari är det okej att lyfta tungt och springa på löpband på gym. Kontrasten är stor mot den verklighet som fortfarande råder på många andra håll i pandemins Europa.

Vi är väldigt lyckligt lottade här på Island, säger den 52-årige konsulten Jon Gardar Gudmundsson efter ett tufft pass med sin personlige tränare.

Island, som har omkring 365 000 invånare, har vaccinerat omkring 4 procent av befolkningen och registrerat strax över 6 000 fall av covid-19 och 29 dödsfall.

Även om många andra europeiska länder har lyckats vända kurvan är det få – om ens något – som har lyckats begränsa spridningen på samma sätt som Island har gjort.

Annons

Annons

Följer restriktioner

Framgången förklaras av en rad faktorer, enligt experter.

Den första är nationens vilja att följa alla restriktioner, säger polischef Vidir Reynisson.

Den andra faktorn är att vårdsystemet har klarat av belastningen och kombinationen av kontaktspårning, testning och analys av samtliga fall, lägger han till.

Att Island är en avlägsen och isolerad ö med relativt få invånare och bara 200–300 inresande om dagen – att jämföra med 18 000 före pandemin – kan också ha spelat in.

Men jag tror att det är mindre viktigt än vad folk antyder. Det är en enkel ursäkt för andra länder säger Johanna Jakobsdottir, biostatistiker vid Islands universitet.

Testar inresande

Även om ekonomin går bra och livet till stora delar har återgått till det normala vidtar Island fortsatt försiktighet vid gränsen. Redan strikta kontroller har förstärkts och sedan den 15 januari måste alla som reser in via flygplatsen Keflavik ta två covidtester med fem dagars mellanrum medan de sitter i karantän.

Det har förstås till stor del att göra med att man vill stoppa nya virusvarianter från att ta sig in i landet, säger Jakobsdottir.

Rättelse: Island har lägsta antalet covidfall i Europa.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss