A-
A+

Livsmedelsverket varnar för kycklingsmitta

Fler kycklingar smittas med campylobacter under sommaren och sensommaren. Arkivbild.
Fler kycklingar smittas med campylobacter under sommaren och sensommaren. Arkivbild.
HälsaTT

Flera kycklingflockar har smittats med bakterien campylobacter, vilket i sin tur kan smitta människor som äter kycklingkött. Livsmedelsverket går därför ut med råd för hur man ska tillaga sin kyckling.

Annons

Annons

Under sensommaren brukar fler kycklingar insjukna med campylobacter och så är fallet även i år. Med några veckors eftersläpning brukar även antalet människor som blir sjuka på grund av bakterien öka. Sjukdomen kan leda till bland annat diarréer och kräkningar.

"Därför är det extra viktigt just nu att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt. Då minskar du risken att bli sjuk," säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket uppmanar personer som tillagar kyckling att vara noga med att tvätta händerna innan man börjar laga mat samt direkt efter att man har hanterat rå kyckling. Man bör även diska redskap som knivar och skärbrädor innan och efter de kommit i kontakt med kycklingen. Se även till att kycklingen är helt genomstekt vid tillagning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.