Livstid för dödsskjutning på Östermalm

Poliser och avspärrningar på den plats på Birger Jarlsgatan där skjutningen ägde rum i mars i år. Arkivbild.
Poliser och avspärrningar på den plats på Birger Jarlsgatan där skjutningen ägde rum i mars i år. Arkivbild.
BrottTT

Iförd helsvarta kläder och motorcykelhjälm klev mannen in på en verkstad i centrala Stockholm och sköt ihjäl en man med fyra skott på nära håll.

Tingsrätten liknar mordet vid en avrättning – och nu döms en 36-årig man till livstids fängelse för skjutningen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Händelsen som ledde till ett omfattande polisuppbåd och stora avspärrningar i centrala Stockholm inträffade vid lunchtid den 27 mars i år. Arkivbild.
Händelsen som ledde till ett omfattande polisuppbåd och stora avspärrningar i centrala Stockholm inträffade vid lunchtid den 27 mars i år. Arkivbild.

Händelsen som ledde till ett omfattande polisuppbåd och stora avspärrningar i centrala Stockholm inträffade vid lunchtid den 27 mars i år.

Enligt Stockholms tingsrätt är det klarlagt, bland annat genom övervakningsfilm, vittnesuppgifter och brottsplatsundersökning, att en man klädd i svart motorcykelställ, svarta gympaskor och svart motorcykelhjälm klev in på en verkstad på Östermalm klockan 11.18 med en skarpladdad silverfärgad pistol i handen.

Pistolmannen gick rakt in i lokalen och sköt en man som befann sig där inne med fyra skott på nära håll. Två skott träffade i bröstet, ett träffade i huvudet och ett träffade i armen. De fyra skotten avlossades inom mindre än tio sekunder från det att skytten tagit sig in i verkstaden. Mannen avled kort därpå.

Försökte skjuta en till

I lokalen befann sig även en annan man och efter att ha skjutit det förste offret riktade skytten pistolen in mot honom och avlossade ytterligare tre skott. Personen sprang in i lokalen och undgick att träffas. Skytten lämnade sedan platsen i hög fart på den motorcykel som han kommit dit på.

Den 36-åring som nu döms för mord och mordförsök, samt bland annat grovt vapenbrott, döms mot sitt nekande.

Tingsrätten anser dock mannen överbevisad, bland annat har två personer vittnat om att 36-åringen erkänt mordet för dem kort efter skjutningen. Det är även bevisat, vilket mannen själv medgett, att han körde motorcykeln kort före mordet, samt att han hade med sig en skarpladdad silverfärgad pistol. Mannen menar dock att han lämnade över motorcykeln till en annan, icke namngiven person strax före mordet, och fick tillbaka den strax efter.

Annons

Annons

Kommer överklaga

36-åringens försvarare, advokat Johan Åkermark, säger att hans klient vill överklaga domen. Tingsrätten har brustit i sin bevisvärdering, anser Åkermark.

Dels finns det inte någon bevisning över huvud taget på att min klient befunnit sig på brottsplatsen.

En annan viktig sak de försökte lyfta i rätten är att skytten inte hade samma kläder som 36-åringen, säger Johan Åkermark.

Det är lite märkligt att tingsrätten menar att de har samma kläder på sig, för så är det ju inte. Det är även något vi vill att hovrätten får titta på.

Kriminell miljö

Åklagare Marina Chirakova menar att mordet var ett resultat av en konflikt i en kriminell miljö. Enligt Chirakova hade 36-åringen anlitats av en annan man, som hamnat i konflikt med de som attackerades den 27 mars, för att genomföra mordet. Den mannen hittades dock själv död i april.

Tingsrätten anser dock inte att det går att dra några säkra slutsatser om motivet till mordet. Däremot är det klarlagt att gärningarna har föregåtts av planering, anser rätten. Mordet bär även prägel av en avrättning och offret fick utstå svårt lidande, skriver tingsrätten.

Förmildrande omständigheter å andra sidan saknas och "någon annan påföljd än livstids fängelse kan därmed inte komma i fråga", skriver rätten.

Mannen ska även betala skadestånd till flera personer, däribland mannen som utsattes för mordförsök mordoffrets föräldrar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons