A-
A+

Livstids fängelse för en av spionbröderna

Peyman Kia (vänster) och Payam Kia under rättegången i Stockholms tingsrätt. Bröderna dömdes på torsdagen till livstids respektive nio år och tio månaders fängelse för grovt spioneri.
Peyman Kia (vänster) och Payam Kia under rättegången i Stockholms tingsrätt. Bröderna dömdes på torsdagen till livstids respektive nio år och tio månaders fängelse för grovt spioneri.
BrottTT

Bröderna Peyman och Payam Kia döms till livstids fängelse respektive nio år och tio månaders fängelse för grovt spioneri för Rysslands räkning.

Bröderna har vid ett flertal tillfällen överlämnat information och mottagit betalning för det, säger chefsrådman Måns Wigén.

Annons

Annons

Rättens ordförande, chefsrådmannen Måns Wigén meddelade på torsdagen dom i Stockholms tingsrätt i det mål där två bröder, Peyman och Payam Kia, åtalades för grovt spioneri mot Sverige.
Rättens ordförande, chefsrådmannen Måns Wigén meddelade på torsdagen dom i Stockholms tingsrätt i det mål där två bröder, Peyman och Payam Kia, åtalades för grovt spioneri mot Sverige.
Domen från Stockholms tingsrätt.
Domen från Stockholms tingsrätt.

Peyman Kia, 42, och Payam Kia, 35, döms för att ha spionerat på Sverige för Rysslands militära underrättelsetjänst GRU.

Enligt tingsrätten är det ställt utom rimligt tvivel att bröderna "gemensamt och i samråd, obehörigen och för att gå Ryssland och GRU tillhanda, anskaffat, befordrat och röjt" hemliga uppgifter.

Peyman Kia har varit anställd på Säpo och Försvarsmakten där han, enligt domen, samlat på sig ett 90-tal hemliga dokument. Payam Kia uppges i sin tur ha deltagit i planeringen och skött kontakterna med Ryssland.

Högsta nivån

Rätten bedömer att bröderna röjt hälften av de hemliga dokumenten för Ryssland. Exakt vilka handlingar som lämnats över är inte fastställt, men det rör sig enligt Måns Wigén, chefsrådman vid Stockholms tingsrätt och ordförande i målet, om mycket känslig information.

Myndigheterna har bedömt att ett röjande av de här dokumenten skulle medföra synnerligen allvarlig skada för Sveriges säkerhet. Det finns fyra nivåer av allvar, och det här är den högsta nivån av allvar som man har bedömt, säger Wigén vid en pressträff i tingsrätten.

Bevisningen i målet bygger på två delar.

Den ena är Säpos egen internutredning som kommit fram till att en person inom svensk säkerhets- och underrättelsetjänst erbjudit uppgifter till GRU, och att Peyman Kia är "den mest sannolike uppgiftslämnaren". Säpos utredning ledde till att en förundersökning 2017 inleddes mot 42-åringen.

Tingsrätten konstaterar i domen att Säpos analys har ett "mycket högt bevisvärde".

Den andra delen av bevisningen rör de beslag som gjorts hos bröderna i form av bland annat datorer och usb-minnen där man påträffat "spår av hantering av hemlig information" och hantering av stora mängder kontanter.

Annons

Annons

Många hemliga dokument

I centrum står Peyman Kias privata dator där det säkrats spår av ett stort antal hemliga dokument från Säpo och Försvarsmakten. På datorn hittades också spår av femton olika externa lagringsenheter, varav nio aldrig påträffats.

Spåren är enligt tingsrätten en "indikation" på hur hemliga dokument kan ha förts över på externa lagringsenheter som sedan överlämnats till GRU.

Enligt chefsrådman Måns Wigén har den äldre brodern varit drivande i brottsligheten, men det är oklart om det första initiativet kommer från bröderna själva eller från ryskt håll.

Payam Kia, som ska ha skött betalning och överlämning av information, har fört dagboksanteckningar om spioneriverksamheten. Dessa ger enligt Wigén detaljerad information om tillvägagångssätt.

Bröderna ska ha fördelat pengarna 80–20, där Peyman Kia fick den större delen av kakan. Av bevisningen framgår att 42-åringen hanterat en halv miljon kronor i kontanter under en tiomånadersperiod.

Det finns bevisning som tyder på ytterligare ersättningar och ännu större belopp, säger Måns Wigén.

Ett pussel

Han liknar bevisningen vid ett stort pussel där vissa bitar saknas, vilket inneburit att det inte varit möjligt att helt klarlägga vad som skett. Utifrån de pusselbitar man haft tillgång till bedömer ändå tingsrätten att bilden är tydlig nog för att fälla bröderna.

Peyman Kia döms för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift till livstids fängelse. Payam Kia döms för grovt spioneri till fängelse i nio år och tio månader.

De hårda straffen motiveras enligt Måns Wigén av de röjda dokumentens stora betydelse för svensk underrättelse- och säkerhetstjänst. Att spioneriet skett på uppdrag av Ryssland, som bedöms utgöra det främsta hotet mot Sverige, gör det enligt tingsrätten än värre.

Det har varit en noggrann planering och ett organiserat utförande. Det enda syftet har varit för de inblandade att berika sig, helt enkelt, och det finns inga förmildrande omständigheter som vi bedömer det, säger Måns Wigén vid pressträffen.

"Synnerligen allvarligt"

Att Peyman Kia döms till lagens strängaste straff har enligt Wigén också att göra med att han under lång tid arbetat inom svensk säkerhets- och underrättelsetjänst, och därmed varit införstådd med skadeverkningarna av att röja hemliga uppgifter för främmande makt.

Han har genom sin gärning att gå just Ryssland och GRU tillhanda med den här mycket känsliga informationen missbrukat sitt förtroende som givits honom i anställningen på ett synnerligen allvarligt sätt.

För allmänheten kvarstår många frågetecken – och så lär det förbli. Stora delar av målet bedöms även fortsättningsvis behöva skyddas av sekretess.

Bröderna greps hösten 2021 och har suttit häktade sedan dess. Spioneriet har enligt åtalet pågått sedan september 2011. Båda två har konsekvent nekat till brott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.