A-
A+

Livstids fängelse för mord efter upplopp

En man åtalas misstänkt för mord efter en skottlossning i Hjällbo i Göteborg den 30 maj.
En man åtalas misstänkt för mord efter en skottlossning i Hjällbo i Göteborg den 30 maj.
BrottTT

En man sköts till döds och ytterligare två personer skottskadades. Nu döms en 22-årig man av Göteborgs tingsrätt till livstids fängelse för det uppmärksammade mordet i Hjällbo i Göteborg i slutet av maj.

Annons

Annons

Hjällbo i nordöstra staden drabbades på försommaren av ett större upplopp och två dagar senare av en skottlossning mitt på dagen. Under de sekunder som skottlossningen från två gärningsmän pågick avlossades minst nio skott, fem av dessa träffade i den 44-årige flerbarnspappan så illa att han avled.

Männen flydde från platsen på cykel, men 22-åringen körde omkull och hanns upp av personer på platsen. Det gjorde att polisen kunde gripa honom och även beslagta hans ombyggda tårgaspistol.

Sex av nio skott

Rätten säger att det är klarlagt att 22-åringen sköt minst sex av de nio skotten och att han avlossade minst två av de skott som träffade det 44-åriga dödsoffret. Men det går inte att fastställa vem av de två gärningsmännen som avlossade det dödande skottet.

Den andra förövaren är fortfarande oidentifierad. Men rätten skriver i domen att de finns ingen tvekan om att den dömde och den oidentifierade gärningsmannen "agerade tillsammans och i samförstånd".

Annons

Annons

Hänsynslös skjutning

"Det var en särskilt hänsynslös skjutning eftersom den skedde dagtid på en plats där många människor befann sig och riskerade att dö eller skadas allvarligt", skriver rådman och rättens ordförande Håkan Lundquist.

Under rättegången har 22-åringen sagt att han bara sköt för att skrämmas eller varna.

22-åringen döms inte bara för mord, utan också för försök till mord och grovt vapenbrott. Han frikänns däremot från ett av mordförsöken han åtalades för. Han ska dessutom betala sammanlagt drygt 1,2 miljoner kronor i skadestånd till den avlidne mannens familj och de övriga som riskerade att dö. Rätten är enig om domen.

Elva män dömdes i somras till kortare fängelsestraff för det våldsamt upploppet i Hjällbo ett par dagar tidigare. Flera av de inblandade har kopplingar till ett kriminellt nätverk och en av teorierna bakom mordet på 44-åringen är att det handlade om en hämnd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.