A-
A+

Livstids fängelse för mordbrand – två avled

Två personer avled efter en knivattack och en anlagd brand i Halmstad i april. Arkivbild.
Två personer avled efter en knivattack och en anlagd brand i Halmstad i april. Arkivbild.
BrottTT

En 28-årig man döms till livstids fängelse för att ha orsakat två mäns död på Östra stranden i Halmstad i april.

Annons

Annons

Den ene mannen dog efter att ha blivit knivhuggen i halsen, den andre efter att 28-åringen orsakat en storbrand i det flerfamiljshus som den knivhuggne mannen flydde in i.

Själv har den dömde sagt att han inte ville döda, bara skada. Men Halmstads tingsrätt konstaterar att knivhugg mot hals och bröstkorg är "ett angrepp som typiskt sett är ägnat att orsaka en persons död".

Och att sedan hälla ut bensin på golvet utanför en lägenhet där flera personer vistas och tända på är att visa likgiltighet för om andra människor ska dö, konstaterar domstolen. När elden flammade upp begav sig 28-åringen till sjukhuset för att få vård för sina egna brännskador – utan att ringa 112.

Några av 28-åringens familjemedlemmar hade tidigare polisanmält två män som bodde i flerfamiljshuset eftersom de ansett sig ha blivit provocerade och hotade. Hans egen förklaring till brotten är att han nu ville markera mot dessa män.

Han döms även för förberedelse till grov misshandel, eftersom han också uppsökte fastigheten vid ett tidigare tillfälle. Då hade han med sig en motorsåg och under rättegången har han sagt att hans avsikt var att kapa männens händer och fötter. Men de han letade efter var inte där den gången.

Utöver skadestånd till mordoffrens anhöriga ska han också betala skadestånd till flera personer som bodde i flerfamiljshuset. Flera av dem skadades när de försökte fly undan den explosionsartade branden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.