A-
A+

Ljusning för översvämningshotade områden

Den höga vattennivån i Siljan kan leda till att varningen för höga flöden i Dalälven ligger kvar längre än i andra områden. Arkivbild.
Den höga vattennivån i Siljan kan leda till att varningen för höga flöden i Dalälven ligger kvar längre än i andra områden. Arkivbild.
VäderTT

Invånarna i landets vattenplågade delar kan möjligen andas ut – SMHI räknar med sjunkande flöden.

För tillfället verkar det värsta vara över, säger hydrolog Hugo Rudebeck.

Men redan under nästa helg finns risk för bakslag.

Annons

SMHI har utfärdat flera varningar för höga flöden och översvämningar under söndagen och efterföljande dagar. I stora drag handlar det om området runt Örebro ned mot Vättern, i Gävleborg och en bit in i Dalarna, samt i Hudiksvall, enligt SMHI:s hydrolog Hugo Rudebeck.

Situationen nu är att på de flesta ställen har flödena börjat sjunka. Sedan kan det ta ganska lång tid för att flödena ska sjunka ned under varningsnivåerna eftersom det är så mycket vatten i sjöar och magasin som ska ut. Då kan det ändå vara höga flöden ett tag till på sina håll, men vi ser tendenser till att det nu börjar sjunka till lägre nivåer, säger han.

"Väldigt mycket vatten"

Vattenflödena i de mindre vattendragen väntas sjunka undan snabbast, i motsats till nivåerna i de större vattendragen som i regel har större magasin som kan fortsätta mata ut vatten.

Vi har redan börjat börjat ta bort vissa varningar, när vattennivåerna gått under varningsnivån. För de mindre vattendragen ser vi att det sjunker undan rätt snabbt under de närmsta dagarna, medan för de lite större så tar det några dagar till, säger Rudebeck.

SMHI räknar med att det fortsatt kan vara risk för höga flöden i Dalälven söder om Siljan under torsdag och fredag.

Det är så väldigt mycket vatten i Siljan, och även i nedre delen av Dalälven. Det är kanske där varningen ligger kvar längst, säger Rudebeck.

Varmt i södra Sverige

Det stora frågetecknet är ett regnoväder som kan ställa till problem i framför allt de södra delarna av Norrland under nästa helg.

Det skulle kunna komma 60 millimeter på vissa ställen. Det är ganska mycket, och då skulle man kanske kunna se vissa problem där, säger Rudebeck och fortsätter:
Nu har det regnat så pass mycket att det inte längre finns samma utrymme i sjöar och magasin för att ta emot regn. När man haft en sådan period med mycket regn, krävs det mindre regn för att det ska uppstå problem igen, säger han.

Veckan som kommer kan bjuda på sommarvärme i framför allt södra Sverige. På måndag väntas temperaturer på 20–23 grader i bland annat Malmö, Kalmar, Göteborg och Stockholm.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.