Ljusstyrka kan göra skiftarbetare piggare

Styrka och färg på ljus påverkar hur vi mår på jobbet. Arkivbild.
Styrka och färg på ljus påverkar hur vi mår på jobbet. Arkivbild.
ArbetsmiljöTT

Skiftarbetande tågtrafikledare runt om i landet har medverkat i en studie där man testat dynamiskt ljus på arbetsplatsen, rapporterar P4 Uppland.

Annons

Annons

Annons

Annons

Syftet med studien har varit att se om dynamiskt ljus, alltså ljus som programmeras så att det skiftar i styrka och färg under under dygnet, kan göra medarbetarna piggare på jobbet samtidigt som de får lättare att varva ner och sova när de kommer hem.

Bland annat har man mätt nivån av sömnhormonet melatonin i blodet.

Vad vi har gjort är att vi föreslagit olika ljusnivåer olika tider på dygnet. Vi har ett litet recept på hur man bör ljussätta för skiftarbete, säger Arne Lowden, ljusforskare och docent vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet till radion.

Men det dynamiska ljuset passar inte lika bra för alla, enligt Arne Lowden.

De som är ljuskänsliga, för dem passar det inte att ha ett väldigt starkt ljus vissa tider på dygnet, en del äldre behöver kanske mycket mer ljus. Så vad vi landat i är att försöka söka lösningar där man har ett grundrecept för allmänbelysningen men sedan, kanske med arbetsplatsbelysningar, gör det möjligt för individer att kunna anpassa sin egen ljussättning.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons