A-
A+

Ljust för Astra - trots vaccintvist

SÖDERTÄLJE 20150218 AstraZenecas koncernchef Pascal Soriot. Arkivbild
SÖDERTÄLJE 20150218 AstraZenecas koncernchef Pascal Soriot. Arkivbild
Ekonomi

Vaccinstrul, hård kritik och domstolstvist med EU – men Astra Zeneca ökar sitt resultat.

Annons

Annons

Annons

Annons

När Astra Zeneca kom med sin kvartalsrapport var resultaten över förväntningarna.

Vinsten efter skatt ökade till motsvarande 13,4 miljarder kronor, jämfört med 7,8 miljarder kronor samma kvartal förra året.

”Vi levererade stabila framsteg under första kvartalet 2021. Nya läkemedel stod för över hälften av intäkterna", skriver Pascal Soriot, koncernchef, i rapporten.

I resultatet finns inga covid-pengar: Astra Zeneca har lovat att inte göra någon vinst på sitt covid-vaccin så länge pandemin pågår, men berättar ändå att under första kvartalet såldes vaccin för drygt 2 miljarder kronor, det allra mesta i Europa.

Många bedömare har räknat med Astra Zeneca så småningom kan sälja mycket vaccin till utvecklingsländer, eftersom det till skillnad från andra vaccin inte måste förvaras i extrem kyla.

Flera orosmoln finns på Astra Zenecas himmel. Att covid-vaccinet något ökar risken för blodproppar hos yngre personer har skapat skepsis.

I USA har bolaget inte ännu lyckats få vaccinet godkänt. Affärstidningen Wall Street Journal skriver att det beror på att Astra Zeneca har svårt att få fram dokumentation om vaccinationer som redan skett i Storbritannien.

Dessutom strider Astra Zeneca sedan en vecka med EU i belgisk domstol. EU har stämt Astra Zeneca för förseningar i leveranserna – ett kontraktsbrott, enligt EU-kommissionen.

”Vi välkomnar den här möjligheten att lösa tvisten så snart som möjligt”, skriver bolaget i en kommentar.

"Vacciner är komplexa men vi gör framsteg med att hantera de utmaningar som vi och andra bolag mött. Vi räknar med att ha levererat 50 miljoner doser till europeiska länder i april, helt i linje med vår prognos. Vi menar att stämningsansökan saknar grund."

På Stockholmsbörsen steg Astra Zenecas aktie något under förmiddagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?