A-
A+

LO kräver snabb politisk krislösning

LO-ordföranden Susanna Gideonsson vill se en snabb politisk lösning efter misstroendet mot statsminister Stefan Löfven (S) men säger att LO ska ge järnet för Löfven om det blir extraval. Arkivbild.
LO-ordföranden Susanna Gideonsson vill se en snabb politisk lösning efter misstroendet mot statsminister Stefan Löfven (S) men säger att LO ska ge järnet för Löfven om det blir extraval. Arkivbild.
PolitikTT

LO kräver en snabb lösning på den politiska krisen.

Men blir det extraval blir det järnet för Socialdemokraterna, enligt LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Dock sviktar entusiasmen inom LO.

Annons

Annons

Den normala tilliten finns inte och den skulle någon behöva gå ut och skapa. Det kan inte vi göra, det måste faktiskt Stefan Löfven göra, säger Tommy Wreeth, ordförande för LO-facket Transport.

Han säger att förtroendevalda känner sig lite lurade sedan förra gången när januariavtalet blev följden, i flera avseenden något helt annat än det valmanifestet sade att S skulle kämpa för.

Ska försöka

Men det är klart att vi ska försöka jobba för en regering med vänsterton i socialdemokratiskt samarbete. Men jag ser väl hellre att S skulle gå ut med en tydlig politik som var bättre förankrad med arbetarrörelsen och som sedan gäller, Men det blir svårare än vanligt, säger Wreeth som vill se S budgetsamtala med både V och C.

Inför midsommarhelgen hade LO möte både i styrelsen och med LO-distrikten runt om i landet. Enligt Susanna Gideonsson råder det enighet om att LO ska ställa upp för S om det går så långt som till extraval. Hon sitter också med i partitoppen, i Socialdemokraternas verkställande utskott, VU.

Helst ska det politiska "käbblet", som Gideonsson kallar det, avslutas så snart det går.

Politiken ska sköta sig och inse att vi ännu är i en pandemi. Men om det blir extraval kommer vi att ge järnet. För våra medlemmar behöver ett tryggare samhälle och starkare välfärd, kämpaglöden är hög.

Tidigare i veckan har också Tobias Baudin, ordförande för LO:s största förbund Kommunal, sagt att det blir kampanj för S för honom och förbundet om det blir extraval.

Annons

Annons

Sänkt skatt?

På frågan om LO kan valarbeta för stora skattesänkningar, något som ju Centerpartiet säger att de vill ha för att fortsätta samarbetet med S i ett uppdaterat januariavtal, säger Gideonsson:

Vi kommer att valarbeta för en bättre politik för LO.s medlemmar, alla de förslag som far genom luften nu vet vi inte var de landar.

Även om en rad förslag som S gått med på genom januariavtalet har varit svåra att smälta för LO har samarbetet också, framhåller Gideonsson, gett korttidspermittering istället för arbetslöshet för många och högre a-kassa för personer som förlorat jobbet i pandemin.

Pandemin har gjort LO-medlemmar arbetslösa och andra har slitit hårt i vården och andra yrken som krävs för att hålla samhället i gång trots pandemin, påpekar LO:s ordförande.

Det bästa för förbundens medlemmar är att det här löses oerhört snabbt, säger hon.

Tommy Wreeth vill helst inte se ett extraval.

Jag hoppas man kan lösa det här innan man behöver utlysa ett.

Han hoppas på en möjlig lösning för Socialdemokraterna:

Man lägger en budget i höst i någon form av samarbete med V och C och när man har lagt den budgeten är man ju befriad från januariavtalet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!