A-
A+

LO-majoritet säger ja till las-avtal

LO-ordföranden Susanna Gideonsson har fått med sig en majoritet. Arkivbild.
LO-ordföranden Susanna Gideonsson har fått med sig en majoritet. Arkivbild.
ArbeteTT

En majoritet av LO:s 14 förbund har ställt sig bakom en uppdaterad uppgörelse kring las med Svenskt Näringsliv, erfar TT.

Men flera säger fortsatt nej, bland annat Seko och Byggnads.

Annons

Annons

Under hösten har las-förhandlingarna väckts till liv igen av de resterande LO-förbunden som valde att inte haka på överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och tjänstemannakartellen PTK för ett år sedan. Bara IF Metall och Kommunal beslutade sig då för att koppla på.

Men rest-LO ville också ha bättre omställningsförsäkringar, det skulle bli konstigt med olika system, varvid förhandlingarna med Svenskt Näringsliv tog ny fart efter sommaren.

I går kväll valde en majoritet av LO-förbunden, under stort hemlighetsmakeri, att anta den nya uppgörelsen med Svenskt Näringsliv, uppger två källor för TT. Senare under förmiddagen håller LO och Svenskt Näringsliv en presskonferens.

Några förbund har hela tiden varit emot försämringarna av anställningsskyddet. Byggnads meddelade i går kväll att de tänker rösta nej. Även Seko säger nej.

”Försämringarna för våra medlemmar är samma nu som de var tidigare. Våra medlemmar får betala ett väldigt högt pris för att få möjlighet till omställning i form av försämrade turordningsregler, slopad saklig grund, mindre möjligheter att exempelvis driva frågor om hyvling i kommande avtalsrörelser", skriver Sekos ordförande Gabriella Lavecchia.

I enkelhet kan las-uppgörelsen beskrivas som att arbetsgivarna köper flexiblare uppsägningsrätt och betalar med generösare omställningsvillkor vid uppsägningar.

Även om en majoritet i LO-styrelsen nu sagt ja, avgörs frågan av LO:s representantskap senare. Sedan är det upp till varje enskilt förbund att bestämma om man vill haka på.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.