A-
A+

LO räds inte SD-stöd för höjda pensioner

LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Arkivbild.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Arkivbild.
PolitikTT

Om det krävs stöd från Sverigedemokraterna för att få upp pensionerna så är det helt okej.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson tycker inte att Socialdemokraterna ska tacka nej till den möjligheten.

Annons

Annons

Om S har ett förslag om att höja pensionerna och skulle få majoritet för det i riksdagen genom att SD röstar för det förslaget – vi kan inte börja backa för varenda fråga där vi ser en risk för att något parti röstar med oss. Det handlar om att försöka hitta en politisk väg framåt. säger Gideonsson till Dagens Nyheter inför S-kongressen som börjar på onsdag.

Vara långsiktigt

Tidigare i höstas manade SSU moderpartiet att lämna den blocköverskridande pensionsgruppen, där alla riksdagspartier utom SD och V ingår, och i stället lägga fram ett riksdagsförslag om att höja pensionsavgifterna.

Förslaget tillbakavisades av partiledare Stefan Löfven, som inte heller ville se ett något samarbete med SD i pensionsfrågan.

Det måste vara långsiktigt och vi kan inte lita på ett parti som SD, sade Löfven.

I ett skriftligt uttalande till TT på söndagen förklarar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi vad S vill göra:

"Just nu arbetar regeringen för att ta fram konkret underlag om hur pensionerna kan höjas genom höjd pensionsavgift. Detta underlag kommer presenteras för partierna i pensionsgruppen i närtid”.

Annons

Annons

Prioriterad fråga

Sverigedemokraterna har lyft fram pensionerna som en prioriterad fråga och bland annat föreslagit åtgärder som enligt partiet skulle ge en genomsnittlig pensionär en tusenlapp mer i månaden.

Enligt opinionsundersökningar på senare tid har stödet för S minskat bland LO-medlemmar, samtidigt som stödet för SD ökat. I SCB:s stora partisympatiundersökning i våras sympatiserade 35,1 procent av LO-medlemmarna med S och 25,8 procent med SD.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.