LO under hårt tryck i las-förhandlingar

Många ser rött i LO-borgen. Arkivbild.
Många ser rött i LO-borgen. Arkivbild.
ArbetsrättTT

Lättare att säga upp av personliga skäl? Trycket hårdnar på LO i förhandlingarna om anställningstryggheten.

Arbetsgivarna försöker slå in en kil i en splittrad arbetarrörelse samtidigt som tiden håller på att rinna ut.

Annons

Annons

Sakliga skäl för uppsägning. Det är frågan som allt nu verkar handla om, trots att LO möjligen tyckt sig städat undan den delen, enligt de källor som TT talat med.

LO enades på representantskapmötet (det högsta beslutande organet mellan kongresser) i augusti om att det absolut inte är aktuellt att släppa till på arbetsgivarnas krav – att lättare få säga upp anställda av personliga skäl.

Men det finns förbund inom LO-familjen, bland andra tunga IF Metall och Handels som kan tänka sig köpslå – frågan om saklig grund är inte helig, enligt dessa fackförbund. För tjänstemannafacken gäller samma sak, bara man får betalt med andra förbättringar.

Det är mycket spring i LO-korridorerna nu parallellt med förhandlingarna med arbetsgivarparterna på Svenskt Näringslivs kontor på Östermalm, Stockholm. LO-styrelsen har haft flera möten de senaste två dagarna. Ingen vill prata officiellt, men "allt kokar ner till beslutet på representantskapet", som en källa uttrycker det, och hur hårt stoppet mot att röra beslutet om "saklig grund" gäller och tolkningen av detsamma.

Med ett dygn kvar innan tidsfristen, 30 september, löper ut är förhandlingarna inne i ett mycket känsligt läge. Absolut ingen vill prata officiellt. Men det finns egentligen inget absolut sista datum, det är något parterna själva enats om tidigare, så om det finns utsikter till att hitta en lösning kan förhandlingarna fortsätta några dagar till, enligt vad båda parter säger till TT.

Det som sätter tidspressen är dels politikernas, främst regeringens samarbetspartier Centern och Liberalerna, som vill öka trycket innan de hotar att gå vidare med lagstiftning, dels den tidigare pausade lönerörelsen som formellt börjar 1 oktober.

Arbetsgivarsidan vill inte ha las-frågorna hängande i luften när uppretade LO-fack om en månad kan gå ut i strejk i samband med att löneavtalen löper ut.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons