A-
A+

LO: Vi kräver avskaffat karensavdrag

LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Arkivbild.
LO-ordföranden Susanna Gideonsson. Arkivbild.
PolitikTT

LO ställer upp fyra krav på Socialdemokraternas partikongress. Fackorganisationen vill se en mer vänsterinriktad politik.

Vårt tredje krav är att karensavdraget avskaffas, för alltid, säger ordförande Susanna Gideonsson.

Annons

Annons

Den nya partiordförande Magdalena Andersson väljs på torsdag på Socialdemokraternas partikongress, som inleds i dag, onsdag. Arkivbild.
Den nya partiordförande Magdalena Andersson väljs på torsdag på Socialdemokraternas partikongress, som inleds i dag, onsdag. Arkivbild.

LO-ordföranden Gidensson klev upp i talarstolen efter att statsminister Stefan Löfven öppnat kongressen.

Hon inledde med att tala om rätten till arbete och friheten i att kunna försörja sig själv. Med det följer en trygg pension.

LO:s första krav på denna kongress är att den allmänna pensionen ska höjas, säger Susanna Gideonsson.

Det andra kravet är att bekämpa arbetslivskriminalitet "med full styrka", bland annat genom att ställa krav på kollektivavtal i offentliga upphandlingar.

Gideonsson tog upp karensavdraget, som delvis varit slopat under pandemin. Det måste avskaffas, vilket är LO:s tredje krav. Socialdemokraternas partistyrelse ställer sig inte bakom detta och en het debatt väntas.

Det fjärde kravet är att sträva mot full sysselsättning, vilket ska ske genom investeringar i utbildning och omställning, enligt LO-basen.

Det känns så jädra bra att höra så många ord om arbete, säger statsminister Stefan Löfven efteråt när han tackar henne med blommor.

Andersson tar vid

Socialdemokraternas 41:a ordinarie partikongress i Göteborg pågår till och med söndag.

I morgon, torsdag, kliver Stefan Löfven av efter nästan tio år på posten som partiledare och finansminister Magdalena Andersson tar vid.

Kongressen kommer att peka ut riktningen för partiet som hon ska leda i nästa års val. Som enda föreslagna kandidat till ordförandeposten kommer hon att få ett starkt mandat.

Men frågan är vilka politiska krav hon kommer att tvingas driva. Det finns tydliga önskemål om en riktning vänsterut med krav från tunga distrikt som Skåne och Stockholm om bland annat ett nytt finanspolitiskt ramverk med en uppdelning av budgeten i en drifts- och en investeringsdel med lånefinansiering, samt krav på återinförd arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, värnskatt och slopat Rut-avdrag.

Krav som partiledningen avvisar.

Andra frågor som kommer upp är krav på bättre pensioner. SSU:s och LO:s utspel om att bryta upp pensionsuppgörelsen och höja pensionerna med stöd av SD i riksdagen återfinns inte i några motioner men lära komma upp i debatten.

En långkörare är föräldraförsäkringen, där Kvinnoförbundet vill ha en tydlig tidsplan för när den ska helt individualiseras. Nu är förslaget från partistyrelsen att den ska bli tredelad.

Annons

Annons

Uppstramad asylpolitik

Många arbetarekommuner vill ha ett betydligt bättre ekonomiskt stöd från staten för flyktingmottagandet. I dag står staten för kostnaderna i två år, men kravet från arbetarekommunerna är fem år.

Många förslag handlar också om att inte strama åt asylpolitiken fullt så mycket som regeringen gjort. Här finns till exempel krav från flera håll på att uppehållstillstånden ska vara permanenta.

Totalt ska kongressen behandla 2 461 motioner med 7 213 att-satser.

Förutom val av ny partiordförande och partisekreterare och behandling av motioner ska kongressen också behandla partistyrelsens förslag till politiska riktlinjer för sysselsättningen, vård- och äldreomsorgen, skolan, tryggheten och invandringen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.