Lockdown i Australien stred mot rättigheter

En kvinna i en av de nio byggnaderna i Melbourne som stängdes i juli. Arkivbild.
En kvinna i en av de nio byggnaderna i Melbourne som stängdes i juli. Arkivbild.
AustralienTT-Reuters

Den australiska delstaten Victoria stred mot mänskliga rättigheter när den fattade beslut om att stänga in över 3 000 människor i ett bostadsområde för att hindra ett andra utbrott av coronaviruset i juli, visar en färsk rapport.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nedstängningen gällde i flera dagar och omfattade nio hus i delstatshuvudstaden Melbourne med bostäder i social regi.

Delstatens tillförordnade hälsochef hade en kvart på sig att överväga och godkänna nedstängningar, säger Victorias ombudsman Deborah Glass i sin rapport.

"Den framstressade nedstängningen var inte kompatibel med de boendes mänskliga rättigheter, bland annat deras rätt till att behandlas mänskligt när friheten togs ifrån dem. Åtgärden ser ut att strida mot lagen", skriver hon.

De som bodde i åtta av byggnaderna stängdes in i sina lägenheter i fem dagar och i den nionde, som hade flest smittofall, varade nedstängningen i två veckor.

Vissa av de boende var utan mat och mediciner.

Delstatsregeringen har medgett att misstag begicks, men säger att besluten fattats för att säkerställa de boendes säkerhet.

Vi ber inte om ursäkt för att ha räddat människors liv, absolut inga ursäkter för att ha räddat människors liv, säger Victorias bostadsminister Richard Wynne.

Det är inte känt om rapporten kan leda till att de boende får möjlighet att stämma delstaten med anledning av beslutet.

Bara dagar efter att husen stängdes infördes strikta restriktioner i hela Victoria, som har varit framgångsrik i kampen mot viruset. Inga nya smittofall har rapporterats där de senaste 48 dagarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons