Löfven dröjer fortsatt med besked om Estonia

Statsminister Stefan Löfven (S)
Statsminister Stefan Löfven (S)
EstoniakatastrofenTT

Statsminister Stefan Löfven (S) vill ännu inte ge besked om det blir någon ny utredning av förlisningen av passagerarfärjan Estonia 1994.

Experternas råd tycks vara avgörande.

Annons

Annons

En ny dokumentärfilm som visar ett stort, hittills okänt, hål i skrovet på fartyget har skapat en stor debatt om vad som egentligen hände ute på Östersjön den aktuella septembernatten.

Nu har vi sett bilderna, låt de som är bäst på att göra bedömningen rådge oss om vad det kan vara för alternativ, finns det ett alternativ eller flera alternativ? Utifrån det ska vi agera, säger Stefan Löfven under ett besök i Västerås.

Han hänvisar gång på gång till expertmyndigheterna, bland annat Haverikommissionen, som ska gå igenom det nya materialet. I Haverikommissionens rapport om Estoniakatastrofen på 1990-talet upptäcktes inte hålet.

TT: Tror du att de överlevande och offrens anhöriga är nöjda med det svaret?

Jag tror det bästa man kan göra nu är att faktiskt göra det här grundligt. Att: ett inte dra för snabba slutsatser, två låta dem som är bäst på att bedöma vad det kan vara för någonting, ge oss politiker rådgivning och utifrån det fattar vi beslut.

TT: Hur anmärkningsvärda är de här uppgifterna om hålet?

Det är nya uppgifter och det är därför vi säger att då måste vår expertmyndighet få titta på det och ge sin bedömning av hur det här hålet har blivit till, säger Stefan Löfven.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons