Löfven gratulerar Biden: Utmärkt relation

Stefan Löfven gratulerar vinnarna i det amerikanska valet. Arkivbild.
Stefan Löfven gratulerar vinnarna i det amerikanska valet. Arkivbild.
USATT

Joe Biden har utropats som segrare i presidentvalet i USA. Och någon timme efter beskedet kom "varma gratulationer" från Rosenbad.

Annons

Annons

"Jag ser fram emot att stärka de utmärkta relationerna mellan Sverige och USA och arbeta tillsammans för multilateralism, demokrati och global säkerhet. Tillsammans kan vi leda en grön transformation för att skapa framtidens jobb", skriver statsministern Stefan Löfven (S) på Twitter.

Utrikesminister Ann Linde (S) skickar också sina lyckönskningar via Twitter. "Så mycket vi kan göra tillsammans för – demokrati, jämställdhet mellan könen, kampen mot klimatförändringarna, europeisk säkerhet och multilateralism, i en tid när det behövs. Jag ser fram emot att stärka våra utmärka relationer ytterligare", skriver hon.

Kristersson hoppfull

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver på Facebook: "Joe Biden blir USA:s nästa president och vi är många som ikväll känner hoppfullhet inför detta besked. Jag tror att det vore bra för USA – men också för Europa och för Sverige".

Kristersson skriver bland annat vidare att han hoppas att USA under Bidens ledning kommer att "återupprätta konstruktiva relationer med Europa, stå upp för Nato-samarbetet och åter delta i det globala klimatarbetet".

Annons

Annons

"En lättnadens suck"

Centerpartiets ledare Annie Lööf riktar "ett varmt grattis till Joe Biden och Kamala Harris".

"Vi är nog många som drar en lättnadens suck efter fyra år av Donald Trump och de senaste dagarnas valrysare. Nu hoppas jag att USA:s ledarskap kommer präglas av stärkt internationellt samarbete med klimatfrågor, jämställdhet och demokrati i fokus", säger hon i en skriftlig kommentar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons