A-
A+

Löfven: Modigt ledarskap kan stoppa våldet

'Alla ansträngningar måste fokusera på att stoppa våldet', skriver statsminister Stefan Löfven apropå utvecklingen i Mellanöstern. Arkivbild.
"Alla ansträngningar måste fokusera på att stoppa våldet", skriver statsminister Stefan Löfven apropå utvecklingen i Mellanöstern. Arkivbild.
PolitikTT

Efter den senaste tidens våldsupptrappning i Jerusalem och Gaza kräver Vänsterpartiet att regeringen kallar till sig den israeliska ambassadören, Ilan Ben-Dov. Statsminister Stefan Löfven (S) ser behov av modigt ledarskap för att få stopp på konflikten.

Annons

Annons

Annons

Annons

Vi anser att regeringen ska kalla upp Israels ambassadör i Sverige med anledning av dödandet som skett av palestinier av den israeliska militären, säger Håkan Svenneling, V:s utrikespolitiska talesperson.

Även att palestinier fördrivs från östra Jerusalem och att muslimer hindras från att fira avslutningen av ramadan vid al-Aqsamoskén är allvarligt, enligt Svenneling.

Läget är mycket allvarligt i Israel och Palestina just nu, och det är bara under omvärldens tryck som Israel och dess militär kan minska på sin våldsanvändning.

"Båda sidor"

Statsministern reagerar nu också på konflikten och skriver i ett uttalande att våldet är "djupt oroande och måste brytas omedelbart".

"Nu krävs ett starkt och modigt ledarskap på båda sidor. Beklagar djupt att personer dödats och skadats. Jag känner starkt med de familjer som drabbats. Alla ansträngningar måste fokusera på att stoppa våldet", skriver Löfven.

När utrikesminister Ann Linde (S) kommenterade våldsupptrappningen för TT i måndags sade hon att ett särskilt ansvar ligger på den israeliska sidan att visa återhållsamhet, något som Håkan Svenneling välkomnar. Hon framförde samtidigt att attackerna från Gaza mot Israel måste upphöra omedelbart.

Annons

Annons

SD: Stöd Israel

Terrorstämplade Hamas, islamiströrelsen som styr Gazaremsan, uppger att fler än 300 raketer har avfyrats mot Israel. Den israeliska militären svarar att dess anfall är motangrepp – och att Israel har räknat till fler än 1 000 raketer, som främst ska ha avfyrats av Hamas och Islamiska jihad.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder skriver på Twitter att Hamas låter tusentals raketer hagla ned över civila i Israel, och att det är dags att "vi ger vårt resoluta moraliska stöd till Israel".

Sedan i måndags rapporteras över 50 dödsoffer och hundratals skadade. Ungefär 90 procent av dödsoffren finns på den palestinska sidan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!