A-
A+

Löfven redo för comeback utan säkrad budget

Statsminister Stefan Löfven (S) under pressträffen efter dagens talmansrunda.
Statsminister Stefan Löfven (S) under pressträffen efter dagens talmansrunda.
PolitikTT

S-ledaren Stefan Löfven är beredd att bli ny statsminister, utan att först ha säkrat stöd för sin budget.

Men det kräver att Centern släpper fram honom.

Annons

Annons

Efter sitt samtal med riksdagens talman uppgav Stefan Löfven att han är beredd att försöka bilda en ny regering, i första hand med S och MP. Det blev dock Ulf Kristersson som fick talmannens första sonderingsuppdrag.

Som mandatmatematiken ser ut kan en ny rödgrön regering få stöd i riksdagen med minsta möjliga marginal. För att Löfven ska godkännas krävs att Vänsterpartiet (V) och Centern (C) inte röstar emot honom.

V-ledaren Nooshi Dadgostars besked till talmannen var att V vill ha S-ledaren som statsminister, nu när regeringen släppt förslaget på fri hyressättning i nyproduktion.

C står fast

C-ledaren Annie Lööf vill dock att en ny rödgrön regering tar fram ett nytt januariavtal tillsammans med C och Liberalerna (L). Men L-ledaren Nyamko Sabuni avvisar alla sådana tankar igen.

Stefan Löfven fälldes precis av riksdagen och januariavtalet föll med honom, därför känns det konstigt att tro att januariavtalet skulle återuppstå, säger hon.

Frågan är om C kan släppa fram Löfven som statsminister, även utan ett nytt januariavtal. Lööf gav inte ett rakt svar på den frågan till media efter samtalet med riksdagens talman.

För vår del ser vi nu i ett första läge att vi vill se ett förnyat januariavtal, jag hoppas det är en möjlig väg framåt, säger Lööf.

Annons

Annons

Oklart om budget

Men även om både C och V skulle släppa fram Löfven som statsminister, så återstår ett annat problem för honom. Han saknar tillräckligt stöd för att vara säker på att få en budget igenom riksdagen i höst.

För att budgeten ska vara säkrad krävs att både C och V röstar för den när riksdagen fattar beslut i höst - om inte L kommer tillbaka till samarbetet med den rödgröna regeringen.

Löfvens besked på tisdagen var att han är beredd att tillträda som statsminister, utan att först ha försäkrat sig om tillräckligt budgetstöd. Sådana förhandlingar kan avslutas i ett senare skede, anser han.

Det är ett alternativ som ger mer tid för flera partier att fundera på vad som går att göra i den här situationen, säger Löfven.

Avgår om budget faller

Löfvens andra besked var att om en sådan budget inte godkänns av riksdagen i höst, då avgår han och hans regering. Löfven är inte beredd att än en gång tvingas att regera på en borgerlig budget. Höstens budget gäller ju valåret 2022.

Om den regering som jag då leder inte skulle få igenom budgeten, då avgår jag. Då lämnar jag. Det är det budskapet jag har lämnat till talmannen, säger Stefan Löfven.

V-ledaren Nooshi Dadgostar kan inte tänka sig att rösta på en budget som man inte fått vara med att förhandla om.

Finns man inte med i förhandlingarna, då kan man inte rösta för den budgeten, då röstar man på sin egen, säger Dadgostar.

Men C står fast vid sitt nej till budgetförhandlingar där V ingår.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!