A-
A+

Löfven: Riskerar nedåtgående spiral

Statsminister Stefan Löfven (S) deltar i digitalt EU-toppmöte på torsdagen och fredagen. Arkivbild
Statsminister Stefan Löfven (S) deltar i digitalt EU-toppmöte på torsdagen och fredagen. Arkivbild
EUTT:s korrespondent

Statsminister Stefan Löfven varnar för det höga tonläget i vaccindiskussionen just nu.

Om vi begränsar exporten riskerar vi en nedåtgående spiral av åtgärder och motåtgärder som minskar tillgången till vaccin för alla, säger han.

Annons

Annons

Stefan Löfven samråder med riksdagens EU-nämnd inför veckans digitala EU-toppmöte. Strax innan mötet startade presenterade EU-kommissionen sina planer för skärpta exportkontroller av vaccin.

Det är grundläggande att läkemedelsbolag håller avtal som man slutit med EU. Och det sticker i ögonen när andra länders prioriteringar begränsar eller helt stoppar export av vaccin till EU, samtidigt som de själva tar emot flera miljoner vaccindoser som tillverkats i Europa, säger Löfven.

Varnar för handelshinder

Stefan Löfven säger att regeringen nu måste läsa kommissionens förslag mer ingående innan man tar ställning. Han kan se viss logik i det, men varnar samtidigt för att nya restriktioner kan få oönskade konsekvenser, som till slut drabbar alla.

Vi kan inte sätta käppar i hjulen för varandra, utan vi måste se till att öka vaccintillverkningen – och det innebär att man inte inför onödiga handelshinder, säger Löfven.
Avgörande är att fortsätta hålla dialogen öppen med våra handelspartner.

Förslaget från EU-kommissionen innebär att vaccinexport från EU ska kunna stoppas till länder som inte levererar tillbaka eller redan vaccinerat mycket mer än i EU.

Annons

Annons

Tema på toppmötet

EU-ländernas stats- och regeringschefer ska diskutera kommissionens förslag på sitt videotoppmöte under torsdagen. Något formellt klartecken väntas dock inte, bland annat på grund av den skepsis som finns hos Sverige och ett tiotal andra EU-länder.

Förslaget som lagts fram i dag kommer väldigt snabbt inpå för medlemsländerna. Jag väntar mig inte att toppmötet kommer att uttala en åsikt om det, säger en väl insatt EU-tjänsteman i en genomgång inför toppmötet.

Så som beslutsordningen fungerar krävs samtidigt att minst två tredjedelar av medlemsländerna är emot för att åtgärderna ska stoppas.

EU-kommissionen är å andra sidan noga med att betona att det inte handlar om ett generellt exportförbud, utan att eventuella stopp ska avgöras från fall till fall.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!