A-
A+

Löfven svävande om tid för avgång

Stefan Löfven har lämnat över partiledarposten i Socialdemokraterna till Magdalena Andersson. I veckan lämnar han in sin begäran om att få avgå som statsminister till riksdagens talman. Tanken är att Andersson ska ta över, om riksdagen släpper fram henne.
Stefan Löfven har lämnat över partiledarposten i Socialdemokraterna till Magdalena Andersson. I veckan lämnar han in sin begäran om att få avgå som statsminister till riksdagens talman. Tanken är att Andersson ska ta över, om riksdagen släpper fram henne.
PolitikTT

Statsminister Stefan Löfven (S) svävar på målet om exakt när han avser att gå till riksdagens talman med en ansökan om att få lämna sin post.

Det kommer att ske tidigt i veckan, är det enda besked som ges.

Annons

Annons

Det uppger statsministerns pressekreterare Maria Soläng i ett sms efter det att Socialdemokraternas partikongress i Göteborg har avslutats. Hon skriver inget om vilken dag det kan bli.

Tidigare i veckan lovade Löfven att ge besked senast på söndagen om när han tänker avgå. Men svaret om dag och tid kom alltså inte.

På kongressen valdes finansminister Magdalena Andersson till ny partiledare efter Löfven och planen är att hon ska ta över som statsminister efter Löfven. Men för att det ska kunna ske måste riksdagen släppa fram henne, Centerpartiet och Vänsterpartiet får inte rösta nej till henne.

Inte säkrat stöd

Löfvens uteblivna besked är ett tecken på att stödet i riksdagen inte är säkrat än för att Andersson ska kunna ta över.

Förhandlingar pågår fortfarande mellan de båda regeringspartierna S och Miljöpartiet och Centerpartiet om skog och strandskyddsfrågor.

Centern krävde redan i somras, när partiet släppte fram Löfven igen som statsminister, att skogsägares rätt skulle stärkas och lättnader i strandskyddet garanteras. Men Miljöpartiet är Centerns motpol i de frågorna och särskilt förhandlingar om att göra det lättare att få bygga strandnära uppges vara svåra att lösa.

Annons

Annons

Ska ta kontakt

De senaste veckorna och dagarna har också Vänsterpartiet krävt att få något för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar har listat flera frågor som detta "något" skulle kunna vara. Det har handlat om att skjuta upp förändringarna i arbetsrätten, lagen om anställningsskydd (las) till efter valet, ta bort karensdagen i sjukförsäkringen, höjd a-kassa och höjda pensioner.

Svaret från Magdalena Andersson har varit att hon kommer att ta kontakt med de partier vars stöd hon behöver för att bli statsminister och bli överens.

Vill ha regelrätt förhandling

På det reagerade Nooshi Dadgostar positivt i SVT:s Agenda på söndagskvällen:

Det är förstås väldigt bra att hon ändrat sig och vill ha ett samtal med oss. Jag hoppas att det också är seriöst menat, att vi verkligen ska komma in och förhandla om alla de saker som vi ser framför oss.

V-ledaren gör klart i Agenda att hon förväntar sig en regelrätt förhandling:

Det måste vara fyra partier nu som kommer att bära fram den här regeringen. Alla de partierna kommer i det här samtalet, eller om man vill kalla det förhandlingen, att behöva ge och ta så att vi får en helhet som alla partier är nöjda med.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.