A-
A+

Löfven vägrar säga när han ska avgå

Statsminister Stefan Löfven håller sitt sista tal på Socialdemokraternas partikongress.
Statsminister Stefan Löfven håller sitt sista tal på Socialdemokraternas partikongress.
PolitikTT

Socialdemokraternas avgående partiledare Stefan Löfven förstår inte Vänsterpartiets krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Han vill inte svara på när han lämnar in sin avskedsansökan.

Annons

Annons

Ulla Löfven, hennes make statsminister Stefan Löfven, partisekreterare Lena Rådström Baastad, före detta statsminister Ingvar Carlsson och finansminister Magdalena Andersson vid Socialdemokraternas kongress i Göteborg på onsdagen.
Ulla Löfven, hennes make statsminister Stefan Löfven, partisekreterare Lena Rådström Baastad, före detta statsminister Ingvar Carlsson och finansminister Magdalena Andersson vid Socialdemokraternas kongress i Göteborg på onsdagen.
Jag ska berätta innan den här veckan är slut när jag går till talmannen. Då inleder parlamentet den processen, då får alla partier fundera på hur man vill ha det framöver, säger Stefan Löfven.

På torsdagen avgår han som S-partiordförande och lämnar över till finansminister Magdalena Andersson. Socialdemokraternas förhoppning är att hon även ska släppas fram som statsminister.

För det krävs Vänsterpartiets röster. V-ledaren Nooshi Dadgostar kräver förhandlingar med Andersson för att kunna tolerera henne, eller trycka gult, som det heter.

Stefan Löfven förstår inte V:s krav.

Jag utgår ifrån att om man tolererar mig som statsminister i juli, så vet jag inte varför man inte skulle tolerera Magdalena Andersson senare samma år.

Centerns krav

S behöver också Centerns röster. För detta har C ställt upp krav om att genomföra förändringar i arbetsrätten, ett uppluckrat strandskydd och stärkt äganderätt för privata skogsägare.

Stefan Löfven vill inte svara på om förhandlingarna mellan C och regeringen måste vara klara innan han lämnar in sin avskedsansökan.

Vi är tre partier som alla lägger in våra uppfattningar i detta. Det kan vara olika i olika delar i de här förslagen. Det är brett och ganska komplicerat. Det måste lösas ganska snabbt och då får vi lägga manken till.
Vi kan inte lämna frågan hängande i luften.

Annons

Annons

Vill kunna gå till havet

Han tycker inte bara att partiernas intressen måste balanseras mot varandra, utan även sakfrågan. Han tar ett exempel om strandskyddet.

Det är också så att när jag själv är ute och promenerar och går ut till ett hav så vill man inte att det ska vara stängt, utan att det är möjligt (att ta sig dit).

Löfven har suttit som statsminister i sju år och partiordförande i snart tio. Han säger att han känt stolthet varje dag, att en arbetargrabb från Sunnersta i Ådalen tagit sig dit han gjort.

I varje läge i varje beslut har det varit med Sveriges bästa för ögonen.

Han menar att Sverige tagit för lätt på gängbrottsligheten.

Vi har ett enormt problem med den grova kriminaliteten, det är ett understatement. Under alldeles för lång tid har samhället tagit för lätt på de här problemen, de har satt sig betydligt djupare än vad jag tror vad någon i första hand hade kunnat förstå.

Öppnade kongressen

Någon timme tidigare öppnade Löfven Socialdemokraternas 41:a partikongress med ett tal som fokuserade på barnen i samhället.

Det finns en helt avgörande fråga för barnen och för kommande generationer och det är klimatkrisen. Det är vår gemensamma stora ödesfråga.
Låt mig vara ärlig. Jag är mycket orolig. Vi måste öka takten, säger Stefan Löfven.

Han tog i talet upp finanskrisen 2008–2009 och menade att över 10 000 jobb försvann i onödan. Socialdemokraterna visade under pandemikrisen att stöd som korttidspermitteringar kan rädda jobb.

Samtidigt är högern fast i sin gamla vanliga politik. De tror fortfarande att sämre ekonomisk trygghet och sämre möjlighet till utbildning gör att människor får jobb, säger Löfven.

Störst applåder rev han ned när han talade om vinstförbud för skolan.

Skolor väljer bort barn på grund av att de betraktas som olönsamma. Det är faktiskt helt absurt. Barn ska få välja skola, men skolor ska aldrig få välja bort barn. Och riskkapitalister ska inte kunna omvandla skattepengar till stora vinster. Det är därför partistyrelsen föreslår förbud mot vinstuttag i skolan, säger Stefan Löfven.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.