A-
A+

Löfven: Vi ska aldrig tillbaka till 2015

Statsminister Stefan Löfven tycker inte att regeringen har agerat senfärdigt gällande de lokalanställda i Afghanistan. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven tycker inte att regeringen har agerat senfärdigt gällande de lokalanställda i Afghanistan. Arkivbild.
AfghanistanTT

Krisen i Afghanistan kan leda till att fler personer söker skydd i Europa. Men Sverige kommer inte att ta emot lika många asylsökande nu som under flyktingkrisen i samband med Syrienkriget, säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Dagens Nyheter.

Annons

Annons

En sak ska vi vara väldigt klara över: vi ska aldrig tillbaka till 2015. Där kommer inte Sverige att hamna igen.

Situationen i Afghanistan är svår att förutse och mycket allvarlig, enligt statsministern.

Det kan förstås bli fler som lämnar sina hem och då sannolikt i första hand till andra områden inom Afghanistan och i närområdet. Men vi kommer förstås att följa utvecklingen mycket noga, säger Stefan Löfven.

Regeringen jobbar ännu för att de lokalanställda i Afghanistan ska kunna komma till Sverige. Löfven tycker inte att man har agerat långsamt utan planen innefattade evakuering i tisdags. Sedan förändrades situationen, säger han till DN.

Det här gick väldigt fort. Man gör det lätt för sig om man säger att det var klantigt – ingen förutsåg det. Det fanns en plan men den kunde inte verkställas eftersom allt ställdes på ända, förutsättningarna blev förändrade.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!