Löfven: Vi ska bygga något bättre

Statsminister Stefan Löfven (S) höll sitt sommartal på Bommersvik utanför Södertälje.
Statsminister Stefan Löfven (S) höll sitt sommartal på Bommersvik utanför Södertälje.
PolitikTT

Coronakrisen har visat bristerna i svensk välfärd, enligt statsminister Stefan Löfven.

Så därför ska vi inte tillbaka till hur allt var förut. Vi ska bygga något bättre, säger han i sitt sommartal.

Annons

Annons

Och vad som framför allt behöver förändras enligt Löfven är äldreomsorgen.

Vi socialdemokrater var med om att göra om gamla tiders daghem, med sitt fokus på omsorg, till förskolans pedagogiska och stimulerande miljöer. Det är dags att vi nu gör samma resa med äldreomsorgen som vi har gjort med förskolan, säger han.
Vi förväntar oss allihop att äldreomsorgen ska ge våra anhöriga – och oss själva vad det lider – ett värdigt och anständigt liv. En människa som på grund av sin ålder behöver samhällets stöd ska kunna känna livsglädje, gemenskap och trygghet.

Ett kontrakt

Detta ställer höga krav på personalen, enligt Löfven.

Då är det inte rimligt att bland den kommunala äldreomsorgens personal i Stockholm är fyra av tio visstidsanställda med timlön. Det är inte rimligt att fyra av tio av den svenska äldreomsorgens medarbetare anser att det är svårt att kombinera jobbet med familjelivet. Det är inte rimligt att var tionde anställd i äldreomsorgen varje vecka arbetar delade turer.
Det får vara slut på det här nu. Det måste finnas ett kontrakt mellan generationerna där ingen ska behöva frukta att åldras.

Det kontraktet ska vi återupprätta, säger Stefan Löfven.

Några konkreta förslag angav inte Stefan Löfven i sitt tal. Regeringen har tidigare presenterat ett äldreomsorgslyft för 2020 och 2021 på 2,2 miljarder kronor.

Annons

Annons

Återstarta Sverige

Däremot framhöll han att det handlar om att välja.

Det finns partier i Sveriges riksdag som tycker att nedskärningar i välfärden och i socialförsäkringarna ska betala åtgärdspaketen. Att de bästa stimulansåtgärderna är stora skattesänkningar för redan välbeställda. Vi tror inte på det, säger han.

Regeringens fortsatta politik i samarbete med Centern och Liberalerna handlar nu inte bara om att återstarta Sverige.

Nu har vi en historisk möjlighet att göra sakerna som både får hjulen att rulla men också löser de samhällsproblem som coronakrisen satt i obarmhärtig blixtbelysning.
Vi ska skapa nya jobb. Vi satsar på vägar, järnvägar och bostadshus. Vi ska ge människor möjlighet att ta de nya jobben. Vi väljer välfärden och vi ska ha vi ska ha världens bästa äldreomsorg! Vi väljer att öka takten i klimatomställningen, säger Stefan Löfven.

Inga budgetbesked

I sitt tal tackade statsministern all personal inom sjukvården som hanterat coronakrisen. Men han påminde också om att krisen inte är över.

Din insats har hjälpt vården att mäkta med, och den insatsen måste fortsätta under hösten, säger Löfven.

Trots beskedet i talet att Stefan Löfven inte tror på några skattesänkningar, ville han efteråt inte kommentera Liberalernas förslag i budgetförhandlingarna på 30 miljarder i just skattesänkningar.

Jag tänker inte föregå budgetförhandlingarna. Vår ingång är välfärden som behöver mer resurser, så det blir säkert en av diskussionerna, sade Löfven på en pressträff efter talet, som hölls i sörmländska Bommersvik.

Hur exakt förändringarna i äldreomsorgen ska gå till gick han inte heller in på. Det handlar om mer resurser, mer personal och bättre villkor och kompetensutveckling, framhöll han. Något förbud mot de negativa delar i äldreomsorgen han räknade upp i talet, såsom timanställningar och delade turer, handlar det inte om.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons