A-
A+

Löfven vill undvika kris men V står fast

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att han ska arbeta hårt i helgen för att om möjligt undvika att bli fälld i misstroendeomröstningen på måndag.
Statsminister Stefan Löfven (S) säger att han ska arbeta hårt i helgen för att om möjligt undvika att bli fälld i misstroendeomröstningen på måndag.
PolitikTT

Statsminister Stefan Löfven (S) arbetar hårt för att undvika en förvärrad politisk kris. Vänsterpartiet planerar inte att backa från sitt krav.

Vi har mycket arbete framför oss, att undvika kris måste vara prioritet, säger Löfven.

Annons

Annons

På en pressträff gjorde Löfven klart att han inte vill gå in på vilka möjligheter han ser för att undvika att fällas på måndag. Eller för den delen vilka alternativ han ser efter en fällning – talmansrundor eller att utlysa extraval.

Jag tänker göra det här på det bästa sättet, och det är inte via media, säger han om vad han gjort och kommer att göra i helgen i fråga om kontakter.

Efter det att Vänsterpartiet gjort klart att Löfven inte längre har deras förtroende yrkade Sverigedemokraterna på misstroende mot Löfven. Vänsterpartiet tappade förtroendet eftersom partiet anser att regeringen nonchalerar deras motstånd mot utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion.

Moderaterna och Kristdemokraterna har också deklarerat att de kommer att rösta för att fälla statsministern.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att S har kontakter med många partier – men hon vill inte säga med vilka.

Det är ett väldigt, väldigt allvarligt läge. Vi är mitt uppe i en pandemi och den värsta ekonomiska krisen sedan andra världskriget, säger Andersson på väg in till ett möte med EU:s finansministrar i Luxemburg.

"Ta ett steg tillbaka"

På TT:s fråga om hon och regeringen ser någon möjlighet att Vänsterpartiet backar från sina utfästelser om att rösta ner statsministern tillsammans med SD, M och KD, säger hon:

Det kanske man får fråga Vänsterpartiet om.

Magdalena Andersson vill inte gå in på om regeringen har sökt kontakt med V igen.

Det sista Sverige behöver det är att också ha en politisk kris. Alla som nu är i olika ansvariga och ledande positioner bör ta ett steg tillbaka och fundera över "hur kan vi nu agera på bästa sätt för vårt land", säger finansministern.

Hon tillägger att det kommer att vara ett intensivt arbete fram till måndagens omröstning. Inte heller hon vill säga något om vilka alternativ S ser om den fälls.

Han (Löfven) kommer att ta sig en rejäl funderare över vad som är bäst för landet, säger Andersson som inte vill utveckla vad regeringen och Socialdemokraterna har diskuterat som möjligt förstahandsval om riksdagen fäller statsministern – att avgå eller att utlysa extraval.

Annons

Annons

Vänstern backar inte

Vänsterpartiets vice ordförande Ida Gabrielsson säger till TT att den enda möjligheten att de inte skulle rösta för att fälla regeringen är om hela punkt 44 i januariavtalet om hyressättningen stryks.

Vi har inte ändrat oss. För att vi ska återfå vårt förtroende för Stefan Löfven måste hela punkten 44, om marknadshyror, bort.

Regeringens stödparti Liberalerna kommer inte rösta för att fälla regeringen, men partiledaren Nyamko Sabuni gör klart att hon utgår från att Stefan Löfven hedrar januariavtalet.

Stefan Löfven ska hedra januariavtalet och Stefan Löfven ska säkra att han har en stabil grund som hans regeringsinnehav står på. Han måste lösa det här med Nooshi (Dadgostar), säger Sabuni.

MP fruktar låsning

Miljöpartiets språkrör Per Bolund, även klimat- och miljöminister samt vice statsminister, fruktar att partier har låst sig.

Tyvärr är känslan att man (läs: de som står bakom misstroendet) har satt i gång en process som man sedan tappar kontrollen över. Partierna hamnar längre och längre ifrån varandra och låser möjligheterna till en lösning, säger Bolund till TT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!