A-
A+

London: Omikronsmittan en "särskild händelse"

Londons borgmästare Sadiq Khan. Arkivbild.
Londons borgmästare Sadiq Khan. Arkivbild.
StorbritannienTT-AFP

Londons borgmästare Sadiq Khan har tillkännagivit en "särskild händelse" i den brittiska huvudstaden med anledning av spridningen av omikronvarianten av coronaviruset.

Annons

Annons

Mer än 65 000 nya fall har konstaterats i London den senaste veckan, varav 26 418 bara de senaste 24 timmarna – vilket är det högsta antalet sedan pandemin inleddes.

En "särskild händelse" innebär i korthet att en situation som kan leda till allvarliga konsekvenser uppstått, och denna situation kräver särskilda åtgärder för att hanteras. Dessa åtgärder kan handla om att underlätta för myndigheter att samarbeta – för att få staden att fungera och undvika stora störningar.

I praktiken innebär det aktuella beslutet framför allt att åtgärder sätts in för att underlätta för sjukvården så att den inte överbelastas.

Ökningen av antalet omikronfall i vår huvudstad är djupt oroande, så återigen tillkännager vi en särskild händelse på grund av det hot som covid-19 utgör mot vår stad, säger Sadiq Khan.

Även den 8 januari år, under en tidigare covidvåg, tillkännagav Khan en "särskild händelse".

Storbritannien har under den gångna veckan tre dagar i rad rapporterat rekordmånga nysmittade, vilket lett till restriktioner och uppgifter om att en ny brittisk nedstängning är på gång.

På lördagen rapporterade 90 418 nya fall av smittade i landet, vilket är en aning färre än i fredags.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.