A-
A+

Lönesubventioner granskas efter misstänkt fusk

Ett av Arbetsförmedlingens kontor i Malmö. Arkivbild.
Ett av Arbetsförmedlingens kontor i Malmö. Arkivbild.
EkonomiTT

Varje år betalar Arbetsförmedlingen ut omkring 20 miljarder kronor i lönesubventioner. Men risken för missbruk är stor och därför ska Riksrevisionen genomföra en granskning, skriver myndigheten.

Annons

Annons

För fyra år sedan gick Arbetsförmedlingen genom ett stålbad där var tredje medarbetare varslades och hälften av de lokala kontoren lades ned. I stället skulle förmedlingen arbeta mer digitalt.

Den förändringen är en av anledningarna till att Riksrevisionen ska granska kontrollen av subventionerade anställningar.

"Det är höga ersättningar som betalas ut under en lång tid, och det kan vara svårt att kontrollera om reglerna följs. Risken för att de subventionerade anställningarna missbrukas är därför betydande", säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlingens interna kontroller har visat på brister i handläggningen av lönesubventionerna samt att det finns höga nivåer av felaktiga utbetalningar från stöden.

Över 100 000 personer har i dag en subventionerad anställning. Stödformerna som ska granskas är så kallade nystartsjobb, lönebidrag, introduktionsjobb och extratjänster.

Riksrevisionen skriver att subventionerade anställningar bedöms av regeringen vara ett av de välfärdssystem som är mest utsatt för bedrägerier.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.