A-
A+

Lööf: Den liberala demokratin är hotad

Centerpartiet vill skydda demokratiska och rättsliga institutioner. Arkivbild.
Centerpartiet vill skydda demokratiska och rättsliga institutioner. Arkivbild.
PolitikTT

Centerpartiet presenterar en rad förslag med syfte att skydda demokratiska och rättsliga institutioner.

Partiledaren Annie Lööf och Linda Modig, talesperson i konstitutionella frågor, varnar för den liberala demokratins tillbakagång.

Annons

Annons

"Sveriges liberala demokrati står stark men våra demokratiska och rättsstatliga institutioner, och därmed de rättigheter de skyddar, är samtidigt alltför sårbara", skriver de i DN Debatt.

Mot bakgrund av det vill de stärka landets grundlag, domstolarnas oberoende samt pressfriheten.

Det första förslaget är att skydda grundlagen mot snabba förändringar genom att införa krav på kvalificerad majoritet vid riksdagsbeslut om grundlagsändring.

Den andra åtgärden som föreslås är att stärka domstolarnas oberoende genom att bestämmelserna om tillsättningen av domare ska regleras i grundlagen.

För det tredje efterfrågar partiet ett förstärkt skydd av fria och oberoende medier genom att öka polisens kapacitet att "förebygga, stoppa och lagföra demokratibrott".

Därtill vill det införa ett offentligt stöd som till exempel nyhetsredaktioner kan "använda för att investera i säkerhetsåtgärder".

Lööf och Modig skriver att demokratin måste tillgängliggöras. För det föreslås att berörda myndigheter inför val ska erbjuda "mer och bättre information på lättläst svenska" samt lättillgänglig information för personer med nedsatt syn och hörsel.

Slutligen vill de se ett ökat stöd till utsatta förtroendevalda.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!