Lööf: Regeringens strategi skylla ifrån sig

STOCKHOLM 20201011 Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C).Arkivbild.
STOCKHOLM 20201011 Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C).Arkivbild.
PolitikTT

Centerledaren Annie Lööf angriper regeringen för hanteringen av coronapandemin i sitt jultal.

Tyvärr har tydlighet, snabbhet och handlingskraft inte varit regeringens signum under det senaste året, säger hon.

Annons

Annons

Annons

Annons

Dagen efter Coronakommissionens hårda kritik spär regeringens samarbetspartner på kritiken.

När vi sett brister kring testkapacitet och spårning, när smittan återigen tagit sig in på äldreboenden, när vi har dödstal som kraftigt överstiger våra grannländer, då har regeringens hållning tyvärr allt för ofta landat i att avvakta, vänta och se i stället för att ta kommandot, säger Centerledaren.

Hon kritiserar också regeringen för att inte ta ansvar.

Andras fel

Samtidigt har man varit snabb med att lägga skulden hos någon annan, när saker inte gått som det var tänkt. Då har det varit regionernas, myndigheternas eller befolkningens fel. Aldrig regeringens eget. Att skylla ifrån sig har gjorts till strategi, säger Lööf.

Kommissionens kritik även mot tidigare regeringar berörs inte i jultalet. I stället framhåller Annie Lööf Centerpartiets viktiga roll.

Annons

Annons

Bär munskydd

Vi har spelat en avgörande roll för att få på plats ekonomiska stödpaket. Vi har drivit på regeringen för att förändra coronastrategin, testa fler och spåra mer, ge bättre skydd till våra äldre och få på plats en pandemilag, säger Annie Lööf.

Hon anser också att allmänna råd om att bära munskydd bör införas trots att Folkhälsomyndigheten inte infört det.

Nu finns tydligt vetenskapligt stöd för att munskydd minskar smitta. Då är munskydd en väg framåt för att rädda så många liv som möjligt, säger Lööf.

Utsatta kvinnor

I sitt jultal tog Centerledaren också upp våldet mot kvinnor. Centerpartiet vill se ett antal förbättringar av stödet till utsatta kvinnor.

Finansieringen av landets ideella kvinnojourer måste bli långsiktigt stabil. Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) måste få en permanent grundfinansiering och återfå sitt nationella kunskapsuppdrag.

Kontaktförbudet måste förstärkas och elektronisk fotboja användas oftare.

Automatiskt kontaktförbud

I dag krävs att kontaktförbudet överträds för att den som dömts ska behöva bära fotboja. Det är orimligt. Man ska inte behöva vänta på att utsättas för våld eller hot igen, innan man som kvinna får ett bättre skydd, säger Annie Lööf.

Partiet vill också se ett automatiskt kontaktförbud om gärningsmannen döms för ett allvarligare brott som grov kvinnofridskränkning, misshandel eller olaga hot.

Centern föreslår också att utsatta kvinnors ställning i rättsprocesser stärks genom bland annat ett obligatoriskt medlingsförfarande innan talan om vårdnad får väckas. Processen kring bodelningar ska också snabbas på och att den som förhalar processen ska bära en större del av kostnaden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons