A-
A+

Lööf varnar för hot mot demokratin

Centerpartiets ledare Annie Lööf håller sommartal.
Centerpartiets ledare Annie Lööf håller sommartal.
PolitikTT

Centerledaren Annie Lööf varnar för populistiska, antiliberala och främlingsfientliga krafter i sitt sommartal.

Centerpartiet föreslår bättre skydd för fri och oberoende media och en förstärkt grundlag.

Annons

Annons

Hon varnar för hotet mot den liberala demokratin på flera håll i världen, också i Sverige.

Det har lyckats i länder som Ungern och Polen. Det har försökts i USA och det kan också hända här i Sverige. Vår liberala demokrati står stark men våra demokratiska och rättsstatliga institutioner är samtidigt allt för sårbara, säger Annie Lööf.

På en pressträff efter talet utvecklar hon vilka inre hot hon ser mot demokratin – och pekar då ut Sverigedemokraterna.

Vi får inte vara naiva för att landets tredje största parti inspireras av de länder där vi nu ser att man inifrån, genom parlamentariska beslut, monterar ned grundläggande fundament i den liberala demokratin, säger Lööf.

För lätt

Centern anser att det är för lätt att ändra grundlagen i Sverige.

Jämfört med många andra liberala demokratier, däribland våra grannländer, är det relativt lätt att ändra i den svenska grundlagen. Det måste förändras. Centerpartiet vill göra det svårare att ändra i grundlagen, säger hon.

I dag räcker det med två riksdagsbeslut med ett extra val emellan för att ändra grundlagen. Centern vill ändra på detta så att det krävs ett ordinarie val emellan. Centern vill också förstärka skyddet av medierna. Dels genom att förstärka polisens arbete med att utreda och straffa dem som hotar och trakasserar journalister.

Dels genom ett offentlig stöd till nyhetsredaktioner och andra inom media för investeringar i ökad säkerhet.

Annons

Annons

Förstärk domstolarna

Dessutom vill Centern förstärka domstolarnas oberoende. Bland annat genom att stärka reglerna kring domarna i högsta domstolarna, dels genom inrättandet av en författningsdomstol som ska kontrollera om lagar strider mot grundlagen.

C vill även lägga till kön och funktionsvariation som hatbrottsgrunder, vilket skulle leda till att hårdare straff kan dömas ut. Dessutom anser partiet att diskrimineringsersättningen ska höjas.

Annie Lööf tog även upp händelserna i Afghanistan i sitt tal.

Det som nu utspelar sig inför våra ögon är en fasansfull påminnelse om vilket enormt hot fundamentalism och islamistisk terror fortfarande är mot världen, säger hon.

Hon nämner också klimatförändringar och sommarens bränder och översvämningar. Liksom de frågor som återstår för regeringen att bli sams om, strandskyddet och skogsnäringen, där Centern vill se en uppluckring av strandskyddet och förstärkt äganderätt i skogen.

Ta bort direkt vansinniga regler, som gör det omöjligt att bygga på vissa platser i landet. På samma sätt är en stärkt äganderätt för våra skogsägare en frihetsreform för landsbygden, säger Lööf.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!