Lövin: Det har varit ett svårt beslut

Stödet för Miljöpartiet i dag ligger under resultatet i senaste valet.
Stödet för Miljöpartiet i dag ligger under resultatet i senaste valet.
PolitikTT

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin väljer att lämna sitt språkrörsuppdrag och sin ministerpost.

Jag har varit i politiken i tolv år, det har varit krävande, säger hon.

Hon förnekar att oenigheterna inom regeringen skulle ha skyndat på beslutet.

Annons

Annons

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin lämnar sina politiska uppdrag så snart partiet hittat en ersättare.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin lämnar sina politiska uppdrag så snart partiet hittat en ersättare.

Isabella Lövin meddelar sin avsikt att lämna politiken i en intervju med DN. Enligt Lövin är beslutet det bästa för henne och partiet – men det har inte varit lätt.

Det har självklart varit ett svårt beslut. Men man måste tänka långsiktigt, vi har ett val om två år och jag skulle då avgå under nästa mandatperiod. Det bästa för partiet är att kunna välja ett nytt kvinnligt språkrör som med full kraft går in i valrörelsen 2022. Det finns många bra kvinnliga företrädare för partiet som kan ta den rollen, säger Isabella Lövin till TT och tillägger:
Jag har varit i politiken i tolv år, det har varit krävande. Man ger allt i den här positionen.

"Handlar inte om oenighet"

TT: Har beslutet något att göra med den oenighet som finns mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna i flera frågor?

Nej, det handlar inte om oenighet. Jag skulle vilja framhålla vilka frågor vi är eniga i. Vi har tillsammans satt målet om att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Det handlar om att vi tillsammans har kunnat lägga fram en industripolitik, stöd till tunga industrier, så att de nu ligger i framkant i klimatomställningen.

TT: Ert väljarstöd har inte lyft?

Ja, och jag som varit tolv år i partiet har sett att opinionssiffrorna går upp och ner. Jag vet att det kan svänga snabbt i opinionen. Nu är det viktigt att vi kommer ut och visar de frågor som vi brinner för, det pågår ett arbete med det inom partiet.

Annons

Annons

Till låns

Isabella Lövin säger att hon kommer att sitta kvar som minister tills ett nytt språkrör är utsett.

Min avgång påverkar inte regeringssamarbetet, vi har noggrant förankrade långsiktiga strategier som inte är avhängigt av mig som språkrör, säger hon.
Avgången handlar helt och hållet om två saker: omsorg om partiet, för att vi ska ha de bästa förutsättningar till 2022, och att jag längtar efter att göra andra saker i livet, som att ha tid för familjen och att kunna skriva.

I en debattartikel i Aftonbladet utvecklar hon skälen till avgången.

"I grunden handlar det om att makten inte ska ärvas eller tillkämpas med våld, utan att den ska vara till låns, som ett förtroende, en begränsad tid", skriver hon och beskriver åren i politiken som omvälvande.

Löfven: Tråkigt och oväntat

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i ett uttalande att han naturligtvis respekterar Isabella Lövins beslut, men att det är "tråkigt och oväntat":

"Isabella Lövin fortsätter i regeringen ett tag till, men hon har redan gjort mycket för sitt parti och för vårt land. Hennes arbete har bidragit till att Sverige i dag är världsledande i klimatomställningen. Vi fortsätter som samarbetspartners och kollegor ett tag till, men när Isabella Lövin väl lämnar önskar jag henne allt gott”, skriver Löfven.

Isabella Lövin efterträdde i maj 2016 Åsa Romson som språkrör för Miljöpartiet tillsammans med Gustav Fridolin. Hon tillträdde som miljö- och klimatminister i januari 2019.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons