Lugn influensasäsong – tack vare covid

Åtgärderna mot coronaviruset har resulterat i att spridningen av influensaviruset har tappat fart.
Åtgärderna mot coronaviruset har resulterat i att spridningen av influensaviruset har tappat fart.
CoronavirusetTT

Tack vare alla åtgärder mot covid-19 är influensaaktiviteten just nu ovanlig låg.

Linjen ligger helt platt, säger Folkhälsomyndighetens Mia Brytting.

Annons

Annons

Annons

Annons

Intresset för att vaccinera sig mot den vanliga säsongsinfluensan har varit större än vanligt, något som välkomnas av Folkhälsomyndigheten. Att få båda sjukdomarna mer eller mindre samtidigt kan nämligen bli en segdragen historia.

Att få båda sjukdomarna exakt samtidigt är ovanligt, men det kan hända att man får den ena på den andra, säger Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Till skillnad från covid-19 resulterar säsongsinfluensan oftare i sekundära infektioner, som en bakteriell lunginflammation som kommer i kölvattnet på virusinfektionen. Om man därefter även drabbas av covid-19, kan det ta lång tid innan man återhämtar sig.

Men trots att vi nu är en bra bit in i december, har influensaaktiviteten hittills varit ovanligt låg.

Den nuvarande linjen ligger helt platt. Så här års brukar det vara mer aktivitet. Vi brukar alltid se fler fall än så här, men det är lugnt i både Sverige och Europa. Det beror på alla de åtgärder vi vidtagit mot covid. Det visar att åtgärderna har effekt och att de också påverkar smittspridningen av andra patogener, säger Mia Brytting.

TT: Men om man ändå får influensan, är den svår eller mild i år?

Det är svårt att veta. Normalt tittar vi på södra halvklotet, men det har varit lugnt även där, varför det finns väldigt lite virus som är karaktäriserat.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons