Lugnt val i Centralafrikanska republiken

President Faustin Archange Touadera valtalar i Bangui den 12 december.
President Faustin Archange Touadera valtalar i Bangui den 12 december.
Centralafrikanska republikenTT-AFP

Valet i Centralafrikanska republiken gick lugnt till trots våldsamheterna som plågat landet den senaste tiden. Såväl presidentposten som de 140 sätena i parlamentet ska tillsättas.

Annons

Annons

Annons

Annons

FN:s fredsbevarande trupper patrullerade huvudstaden Bangui under söndagen tillsammans med inhemska och rwandiska soldater. Den senaste veckan har landet skakats av våldsamheter då rebeller intog staden Bambari för att sedan drivas bort. Valdagen förlöpte fredligt förutom några mindre incidenter, uppger landets valkommission.

Som medborgare är det viktigt för mig att vara här. Jag tror att det här valet kommer att förändra landet, oavsett vem som blir president, sade läraren Hortense Reine som lade sin röst i en vallokal i östra Bangui.

President Faustin Archange Touadera är favorit för en andra mandatperiod, men har många motkandidater. Om ingen vinner mer än 50 procent av rösterna blir det en andra valomgång den 14 februari. Till parlamentet kandiderar 1 500 personer. De första valresultaten väntas den 4 januari och slutresultatet 19 januari.

Centralafrikanska republiken har 4,9 miljoner invånare, varav en fjärdedel har drivits bort från sina hem av de pågående striderna. 675 000 har flytt utomlands och kan inte rösta. Därför har det ifrågasatts om valet alls borde hållas nu.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons