A-
A+

Lukasjenko om kriget: Går trögt

Belarus president Aleksandr Lukasjenko under intervjun med AP i Minsk.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko under intervjun med AP i Minsk.
BelarusTT-AP

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko, en av Rysslands president Vladimir Putins närmaste allierade, säger i en exklusiv intervju med nyhetsbyrån AP att han inte trodde att Rysslands "operation" i Ukraina skulle gå så trögt.

Annons

Annons

Belarus president Aleksandr Lukasjenko tillsammans med 'sin storebror' Rysslands president Vladimir Putin under ett möte tidigare i år. Arkivbild.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko tillsammans med "sin storebror" Rysslands president Vladimir Putin under ett möte tidigare i år. Arkivbild.
Men jag är inte tillräckligt insatt i detta problem för att säga huruvida det går enligt plan, som Ryssland säger, eller så som jag upplever det. Jag vill understryka en gång till att jag tycker att den här operationen gått trögt, säger presidenten.

I intervjun följer han Putins narrativ om anledningen till kriget – eller den särskilda operationen, som det uttrycks i Ryssland. Den belarusiske ledaren hävdar att Putin var tvungen att agera eftersom Kiev "provocerar Ryssland". Dock använder Lukasjenko ordet "krig".

Vi avvisar kategoriskt alla former av krig. Vi gör och har gjort allt nu för att det inte ska vara krig. Tack vare undertecknad – det vill säga jag – har förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland inletts, säger han.

"Oacceptabelt med kärnvapen"

Lukasjenko slår också fast i intervjun att användande av kärnvapen i Ukraina skulle vara "oacceptabelt eftersom det (landet) ligger invid oss – vi är inte på andra sidan Atlanten som USA".

Det är också oacceptabelt eftersom det kan kasta vårt jordklot ut ur vår omloppsbana, till vem vet var. Om Ryssland är kapabelt till det eller inte, det är en fråga som ni måste ställa till den ryska ledningen.

Men den belarusiske presidenten påstår också att Ryssland "per definition inte kan förlora det här kriget", liksom att Belarus är det enda landet som står vid Moskvas sida medan hela "50 stater har gått ihop" på Ukrainas sida.

Annons

Annons

Putin "min storebror"

Den 67-årige Lukasjenko kallar i intervjun Putin för sin "storebror" och säger att den ryske presidenten inte har någon "närmare, mer öppen eller vänskapligare relation" med någon annan världsledare än den med Belarus president.

Lukasjenkos stöd till till Rysslands president och anfallskriget mot Ukraina har väckt hård internationell kritik och sanktioner har utfärdats mot Minsk. Inte minst sedan ryska soldater har kunnat gå in i Ukraina från belarusiskt territorium. Men relationen länderna – eller snarare de båda männen – emellan har hittills inte vacklat. Möjligen är det ett resultat av att Putin har sett till att det pumpats in stora pengar i Belarus, i form av billiga lån och billig energi, så att Lukasjenko har kunnat upprätthålla landets statskontrollerade Sovjetliknande ekonomi.

"Väst kan sova lugnt"

Lukasjenko hävdade på torsdagen att Minsk inte utgjorde något hot mot Ukraina – trots att landets militär genomfört övningar denna vecka.

Vi hotar ingen och vi kommer inte att hota någon, säger han till AP.
Det ligger inte i vårt intresse. Så väst kan sova lugnt.

I stället anklagar han USA för att underblåsa konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

USA försöker fånga ögonblicket och knyta sina allierade till sig självt, och dränka Ryssland i kriget mot Ukraina. Det är deras mål. Att få bort Ryssland, och Kina, resonerar Lukasjenko som också brukar benämnas "Europas siste diktator".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.