Lukasjenko pressade IIHF i kritiserat möte

Belarus president Aleksandr Lukasjenko, vänster, och Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel träffades i Minsk.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko, vänster, och Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel träffades i Minsk.
IshockeyTT

Belarus president Aleksandr Lukasjenko sätter press på Internationella ishockeyförbundet (IIHF) att inte frånta landet VM.

Ett möte mellan parterna kritiseras starkt från både svenskt och norskt håll.

"Det är fullständigt oacceptabelt och en skam att IIHF fortsätter att legitimera den belarusiska regimen", skriver Liberalernas Karin Karlsbro.

Annons

Annons

Annons

Annons

Inom några veckor väntas Internationella ishockeyförbundet (IIHF) ta beslutet om Belarus fråntas värdskapet av herrarnas VM-turnering, 21 maj–6 juni, med anledningen av den politiska situationen i landet.

IIHF:s ordförande René Fasel träffade under måndagen Belarus president Aleksandr Lukasjenko i huvudstaden Minsk.

Om det internationella ishockeyförbundet lyckas stå emot det orättvisa trycket kommer vi att arrangera VM, sade Lukasjenko till Fasel, enligt nyhetsbyrån AFP, och tillade:
Allt hänger på er.

Kramades

Belarus och Lettland tilldelades arrangörskapet av herr-VM 2021 för knappt fyra år sedan. Sedan det starkt ifrågasatta presidentvalet den 9 augusti förra året, då Lukasjenko utropade sig som segare, har hundratusentals människor deltagit i återkommande demonstrationer och röster har höjts om att landet ska fråntas sin del av arrangörskapet av VM.

Liberalernas Karin Karlsbro, vice ordförande för Europaparlamentets delegation för förbindelserna med Belarus, är sedan tidigare en av kritikerna. Så även efter måndagens möte där Fasel och Lukasjenko på ett videoklippt syntes krama varandra.

“Det är fullständigt oacceptabelt och en skam att IIHF fortsätter att legitimera den belarusiska regimen, som genom dagens kärvänliga möte”, skriver hon i ett pressmeddelande och fortsätter:

“Det internationella ishockeyförbundet har valt att inte ge någon respons till de många invändningarna mot det belarusiska värdskapet av VM, trots det dagliga förtrycket som regimen utsätter medborgarna för. Att planerna att arrangera mästerskapet i Minsk fortgår är motbjudande och är ett hån mot alla de som protesterar mot förtrycket i landet."

Annons

Annons

Tror på VM-flytt

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson har tidigare sagt att VM inte kan arrangeras i Belarus under rådande förutsättningar. En ställning han vidhåller efter mötet mellan Fasel och Lukasjenko.

Här och nu är läget så att det inte går att genomföra ett hockey-VM i Belarus anser svensk hockey, säger Anders Larsson till Radiosporten.

Ordföranden för Norges ishockeyförbund, Tage Pettersen, menar att det närgångna mötet i Minsk talar för att mästerskapet flyttas från Belarus. Han menar att bilderna på kramen belyser en pikant situation mellan parterna, Fasel och Lukasjenko, som sedan tidigare känner varandra.

Det talar i vår favör för att få det flyttat, säger Petterssen till VG.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons