A-
A+

Lukasjenko till Putin: Rysk student blir kvar

Rysslands president Vladimir Putin, till höger, och Belarus president Aleksandr Lukasjenko under deras möte i Sotji i lördags.
Rysslands president Vladimir Putin, till höger, och Belarus president Aleksandr Lukasjenko under deras möte i Sotji i lördags.
BelarusTT-Reuters

Belarus president Aleksandr Lukasjenko uppger att han gjort klart för sin ryske kollega Vladimir Putin att brottsutredningen mot den gripna 23-åriga ryska studenten Sofia Sapega kommer att hållas i Belarus.

Annons

Annons

Sapega greps tillsammans med sin belarusiske pojkvän, den 26-åriga regimkritiske aktivisten Roman Protasevitj, den 23 maj efter att det Ryanairplan de reste med tvingades att landa i Minsk.

Utredningen mot båda dessa personer kommer att hållas i Belarus, säger Lukasjenko enligt den statliga nyhetsbyrån Belta.
Jag sade det till den ryske presidenten, tillägger han, med syfte på de samtal han och Putin höll i ryska Sotji i förra veckan.

Protasevitj riskerar upp till 15 års fängelse och även Sapega, som enligt sin familj inte varit inblandad i några oppositionella aktiviteter, hotas av åtal.

Belarus regim har visat upp videor där Protasevitj och Sapega "erkänner" vissa handlingar som är straffbara i landet. Anhöriga och närstående har beskrivit uttalandena som uppenbart framtvingade.

EU:s stats- och regeringschefer kräver att Protasevitj och Sapega släpps omedelbart, och har fattat beslut om att stoppa belarusiska flygbolag från att flyga in i europeiskt luftrum, samt uppmanat EU-flygbolag att undvika flygningar över Belarus.

Litauiska åklagare utreder huruvida händelsen utgör "flygkapning i terrorsyfte".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!