Lukasjenko: Töm gatorna från demonstranter

Belarus president under ett möte i Minsk i tisdags.
Belarus president under ett möte i Minsk i tisdags.
BelarusTT-Reuters

Belarus pressade president Aleksandr Lukasjenko säger att han beordrat inrikesdepartementet att sätta stopp för vad han beskriver som "oroligheter i Minsk", rapporterar den statliga nyhetsbyrån Belta.

Annons

Annons

Presidenten syftar på de massiva protester som brutit ut efter det ifrågasatta presidentvalet den 9 augusti, och som eldades på av ordningsmaktens initiala försök att slå ner dem.

Det ska inte längre råda några oroligheter i Minsk, säger Lukasjenko enligt Belta.
Folk är trötta. Folk kräver lugn och ro.

Skärpt gränsbevakning

Samtidigt var ändå hundratals människor samlade i huvudstaden Minsk tidigt på onsdagen där de ropade slagord medan förbipasserande bilar tutade i regnet.

Presidenten beordrar också skärpt gränsbevakning för att stoppa utländska stridande och vapen från att komma in i landet. Han påstår även att stora mängder pengar flödar in för att finansiera protesterna. Lukasjenko riktar sig även till de anställda vid statliga medier som strejkat i protest mot hans styre och klargör att de inte kan vänta sig att bli återanställda.

Lukasjenko har de senaste dagarna tyckts vackla i hur han ska bemöta protesterna, med flera motstridiga uttalanden.

Annons

Annons

Tredje dödsoffer

De nya hårdföra orderna kommer samtidigt som EU höll ett digitalt toppmöte om situationen i Belarus, där man bland annat beslutade att införa sanktioner mot personer ansvariga för valfusk och för våldet mot demonstranterna.

Under dagen dog en 43-årig man på sjukhus, bekräftar hälsodepartementet. Mannens familj hävdar att han skjutits i huvudet av polisen när han passerade en demonstration i staden Brest den 11 augusti. Polisen medger att de öppnade eld mot "aggressiva" demonstranter i staden och skadat en av dem, rapporterar den oberoende nyhetssajten tut.by.

Dödsfallet blir det tredje under protesterna. En 25-årig man har dött i staden Gomel medan en 34-åring fick sätta livet till i Minsk.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons