Lukasjenko träffade oppositionsledare

Belarus president Alexandr Lukasjenko svär eden den 23 september och inleder en sjätte mandatperiod som president. Arkivbild.
Belarus president Alexandr Lukasjenko svär eden den 23 september och inleder en sjätte mandatperiod som president. Arkivbild.
BelarusTT-Reuters-AFP

Belarus president Aleksandr Lukasjenko har låtit sig fotograferas under ett besök hos fängslade oppositionsledare.

Annons

Annons

En bild publicerades på lördagen i en Lukasjenko-vänlig kanal på meddelandetjänsten Telegram och via den statliga nyhetsbyrån Belta.

Bilden visar Lukasjenko och elva personer i fritidskläder sitta vid ett runt bord med blommor på. Alla fängslade såg bleka ut och ingen log.

En var oppositionspolitikern Viktor Babaryko. Han fick inte ställa upp i presidentvalet i augusti – som Lukasjenko på vanligt vis vann överlägset – efter att ha blivit gripen i juli ihop med sin son.

En talesperson för Babaryko trodde att bilden var äkta, men orsaken till mötet förblev oklar.

Alla bearbetar den här informationen nu, sade talespersonen.

På Telegrams Lukasjenko-kanal hette det att presidentens syfte var att ta in allas ståndpunkter. Vad som avhandlades under det 4,5 timmar långa mötet var deltagarna överens om att hålla hemligt, enligt Telegram.

Konstitutionen kan inte skrivas om på gatan, sade Lukasjenko enligt Belta.

Utfallet i presidentvalet ledde till stora protester. Tusentals personer har gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons