A-
A+

Luleå till SM-final – första gången på nio år

Luleås Linus Omark, mitten, jublar tillsammans med bland andra Pontus Andreasson, vänster.
Luleås Linus Omark, mitten, jublar tillsammans med bland andra Pontus Andreasson, vänster.
IshockeyTT

Luleå är klart för final i herrarnas SM-slutspel i ishockey – för första gången på nio år.

Frölunda besegrades med 4–1 i lördagens femte semifinal lagen emellan och slogs ut med samma siffror i matchserien i bäst av sju.

Annons

Annons

Åtta dagar efter att ha förlorat den första SM-semifinalen mot Frölunda på hemmais i Coop Norrbotten arena fullbordade Luleå vändningen i matchserien på densamma.

I lördagens femte semifinal blev det 4–1 efter att stjärnforwarden Linus Omark avslutat målskyttet i tom bur med 47 sekunder kvar av tredje perioden.

Det är inte slutfört än. Fyra vinster till, säger Omark till C More och syftar till den stundande SM-finalserien i bäst av sju matcher.

Brännström målskytt igen

Luleå tog ledningen i matchen efter åtta minuter i den första perioden då Isac Brännström, som blev målskytt även i torsdagens 2–0-seger i Göteborg, på nytt satte pucken.

Frölundas Karl Henriksson kvitterade till 1–1 knappt sex minuter senare, men Luleå återtog ledningen innan perioden var slut genom Pontus Andreassons 2–1-mål efter 17.55.

Jonas Berglund satte 3–1 i powerplay 14.29 in i andra perioden innan Omark avslutade målskyttet inför en jublande hemmapublik.

I dag ville vi visa vår publik att vi är bra, säger Linus Omark.

Annons

Annons

26 års SM-guldtorka

Luleås 4–1-seger var lagets fjärde raka och Frölunda är därmed utslaget i SM-slutspelet med samma siffror, 4–1, i semifinalen i bäst av sju matcher.

För Luleå väntar härnäst alltså en SM-finalserie, som inleds på valborgsmässoafton, mot antingen Färjestad eller Rögle. Karlstadslaget, som leder semifinalserien med 3–1, kan blir finalklart i morgon, söndag, vid seger på bortaplan i Ängelholm.

På damsidan har Luleå och Munksund-Skuthamn varit en ishockeygigant i flera år och i början av april tog klubbens sitt fjärde raka SM-guld. Herrlaget har däremot inte vunnit SM-guld i ishockey på 26 år, sedan säsongen 1995–1996. Det är också ett bra tag sedan norrbottningarna spelade SM-final, senast var våren 2013 då det blev 0–4 i matchserien mot västerbottniska rivalen Skellefteå. Även då slog Luleå ut Frölunda i vägen mot final, med 4–2 i kvartsfinalen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.