A-
A+

Lundgren döms – samtal och film bland bevisen

Peter Lundgren i samband med den tidigare rättegången i Jönköpings tingsrätt. I dag döms han av Göta hovrätt till 60 dagsböter för sexofredande. Arkivbild.
Peter Lundgren i samband med den tidigare rättegången i Jönköpings tingsrätt. I dag döms han av Göta hovrätt till 60 dagsböter för sexofredande. Arkivbild.
BrottTT

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) döms av Göta hovrätt för sexofredande mot en partikamrat.

Bland bevisen finns vittnesmål från den tidigare SD-politikern Kristina Winberg, inspelade telefonsamtal – och en film som partiet självt publicerat.

Annons

Annons

Peter Lundgren nekar till anklagelserna. Hans advokat Tor Åström tycker att domen är "förvånande".

Åtalet gäller en händelse på ett hotellrum i samband med Sverigedemokraternas valkonferens 2018.

Peter Lundgren förde in sina händer under partikamratens kläder. Göta hovrätt anser det bevisat att "EU-parlamentarikern tog målsäganden på brösten vid det aktuella tillfället och att det skedde mot hennes vilja", enligt ett pressmeddelande.

Jag är naturligtvis mycket nöjd med domen, säger chefsåklagare Maria Sterup.

Inte medverkat

Den berörda kvinnan har inte velat medverka i utredningen. Men det har ingen avgörande betydelse, skriver hovrätten i domen.

Kristina Winberg har haft en nyckelroll i den rättsliga prövningen. Hon var med i hotellrummet och Göta hovrätt anser att hennes vittnesmål varit "tydligt, nyanserat och tillförlitligt".

Dessutom har åklagaren spelat upp ljudfiler från telefonsamtal som Kristina Winberg haft med den drabbade kvinnan. Där hörs kvinnan säga att hon fick panik av Lundgrens agerande på hotellrummet.

Annons

Annons

Längre ljudfiler

Åklagaren kunde i hovrätten lägga fram längre ljudfiler från telefonsamtalen än de som presenterades för tingsrätten.

Efter tingsrättsförhandlingen skickade en person in hela ljudfilen, säger Maria Sterup.
Då får man en annan inblick i vad de två kvinnorna talar om, tillägger hon.

I tingsrätten hade åklagaren bara tillgång till sekvenser som lagts ut av medier.

Peter Lundgren medgav i ett tidigt skede, både i polisförhör och i en intervju som Expressen gjorde, att han ofredat kvinnan. Sedan backade han från detta.

Men Göta hovrätt finner det orimligt att Lundgren skulle lämnat de uppgifter han gjorde i ett tidigt skede om de inte var sanna.

SD-film på Youtube

Dessutom pekar hovrätten på en film som Sverigedemokraterna lagt ut på Youtube. Där samtalar Peter Lundgren och kvinnan i åtalet, och det är uppenbart att de pratar om vad som hände på hotellrummet. Lundgren säger att han betett sig "tölpigt".

Kvinnan säger att det varit en jobbig period, men också att de två nu pratat ut.

Göta hovrätt skriver i domen att "även om avsikten med inspelningen var att dämpa den negativa publicitet som förekom vid tillfället, ger den ett klart stöd för att det hänt något som ligger i linje med det som åklagaren påstår i målet."

Winberg petades

Kristina Winberg petades från partiets EU-vallista när det ofredandet blivit känt.

Advokat Tor Åström påpekar att Winberg kan ha haft anledning att vilja få bort Peter Lundgren från Sverigedemokraternas EU-valsedel, eftersom det skulle öka hennes egen chans att bli invald vid valet till EU-parlamentet 2019.

Peter Lundgren och hans advokat överväger nu om de ska överklaga hovrättens dom.

Vi har börjat diskussionerna. Det är ingenting man löser med ett snabbt telefonsamtal, säger Tor Åström.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.