A-
A+

Lundqvist lägger av: "Mycket tankar och känslor"

Henrik Lundqvist meddelar att han slutar som hockeymålvakt.
Henrik Lundqvist meddelar att han slutar som hockeymålvakt.
IshockeyTT

Ishockeymålvakten Henrik Lundqvist lägger av. Det meddelar han på en presskonferens i Göteborg.

Varför vi är här i dag, det är för att det är ett nytt kapitel i min historia. Jag har valt att lägga ner min ishockeykarriär. Väldigt mycket tankar och känslor så klart, säger Lundqvist.

Annons

Annons

Henrik Lundqvist draftades av New York Rangers 2000 och spelade 15 år i NHL-laget innan han i fjol lämnade för Washington.

Men det blev inget spel i den amerikanska huvudstaden.

Opererades för hjärtfel

I december förra året meddelade stjärnmålvakten att han hade ett hjärtfel, vilket han opererades för i januari i år. Förhoppningen var att kunna återvända till ishockeyn, men under fredagen kallade 39-åringen till en pressträff i Scandinavium i Göteborg där han meddelade att han lägger av.

Vi är här i Scandinavium eftersom det var här det började. Jag var fem år när jag såg min första hockeymatch här, säger han och fortsätter:
Det har varit ett tufft år. Man vet aldrig vart livet ska ta en. När jag sitter här i dag och tänker tillbaka på min karriär, så känner jag väldigt mycket glädje och stolthet. Men framför allt mycket tacksamhet, säger han.

Lundqvist är en av svensk ishockeys största genom tiderna. Han var en av hjältarna när Tre Kronor vann OS-guld i Turin 2006. Han har även ett OS-silver, ett VM-guld – och två SM-guld med Frölunda på meritlistan.

2012 mottog han Vezina Trophy, priset som går till hela NHL:s bästa målvakt. Under sina år i Rangers radade Lundqvist upp 459 vinster, vilket är fler än någon annan målvakt som spelat i hela sin NHL-karriär i samma lag. Montreals Carey Price har näst flest – men är fortfarande 99 segrar bakom Lundqvist.

Annons

Annons

"Har planer för framtiden"

Men han fick aldrig vinna Stanley Cup. Närmast var det 2014 då Rangers föll i finalen mot Los Angeles.

Jag har känt en enorm support, här hemma när jag spelat i Frölunda och landslaget. Det har gett mig otroligt mycket glädje att känna den supporten, jag kommer vara evigt tacksam för det. Vare sig om det är på gatan man springer på folk eller höga röster i arenan. Men det är självklart något man kommer sakna, den här intensiva känslan att vara i en ishall och tävla.

Vad som väntar Lundqvist härnäst är ännu inte helt klart.

Hockeyn har gett mig otroligt mycket. Som spelare men oerhört mycket som människa. Det är många saker jag kommer ta med mig, säger han.Jag har lite planer för framtiden. Men det tar vi en annan gång, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!