A-
A+

Lurades i födelsedagsfälla – mördades

Den 17 september i fjol hittades en man skjuten till döds på Årstabron i Stockholm. Arkivbild.
Den 17 september i fjol hittades en man skjuten till döds på Årstabron i Stockholm. Arkivbild.
BrottTT

Hans kompis fyllde år och ville att de skulle träffas för att fira. Men firarplanerna var en fälla för att lura fram den unge mannen, som i september 2020 hittades död på Årstabron i Stockholm.

Annons

Annons

Mannen som hittades skjuten till döds på Årstabron i Stockholm hade en hotbild mot sig. Efter att två gånger tidigare ha blivit utsatt för mordförsök, men överlevt, var han mycket försiktig med vem han träffade och vart han gick.

Han uppfattades som paranoid, sade åklagare Lisa dos Santos när hon inledde sin sakframställan under den första förhandlingsdagen i Södertörns säkerhetssal på onsdagen.

Anom avgörande

Tidigt i utredningen var två män, 21 och 28 år gamla, misstänkta för att ha utfört mordet. Men när åklagarna fick tillgång till chattmeddelanden från den krypterade tjänsten Anom ändrades den bilden.

Det stod klart när utredningen i stort sett var klar att det fanns ytterligare bevisning i form av Anomchattar. Den bevisningen kom att bli en betydande del av utredningen och har innefattat planering för gärningen som gått att följa i Anom.

Chattarna visade att det var en 30-årig man, mot vilken misstankarna tidigare hade lagts ned, som hade haft motiv för att döda mannen och planerat, beslutat om och koordinerat mordet.

30-åringen, som enligt åklagaren är en nätverkskriminell person, hade någon form av konflikt med offret efter att de fram till 2018 rört sig i samma kriminella kretsar – och det var han som ville att mannen skulle dödas.

Han har behövt någon som kan utföra mordet, säger Lisa dos Santos.

För det ändamålet anlitades den nu åtalade 21-åringen, som har vapenvana. Men eftersom det tilltänkta offret var mycket försiktig efter de tidigare mordförsöken behövdes också en person som kunde locka fram honom. Detta åtog sig den 28-årige mannen att göra.

Annons

Annons

Sällsynt vän

Åklagaren berättar att enligt offrets mamma hade han inte många vänner, men han hade i alla fall en – 28-åringen – "till vilken han uttryckt stark kärlek och tillit".

Det är 28-åringen som misstänks för att ha varit den som lockade in offret till Södermalm den där natten med förevändningen att de tillsammans skulle fira hans födelsedag.

Åklagaren visar den konversation som offret och 28-åringen hade med varandra på Snapchat dagen innan mordet skedde. De pratar bland annat om vad de ska göra för att fira 28-åringen.

”När får du komma ut och leka då?"

"Hej Sötis. Om nån timma inshala"

”Vi röker en joint nånstans sen tänker vi ut nåt vi ska hitta på."

Förnekar brott

Men något födelsedagsfirande blir det inte. Efter att 21-åringen och 28-åringen mött upp offret på Södermalm sent på kvällen den 16 september går de tre tillsammans till Årstabron. Där skjuts den unge mannen först i huvudet och när han sedan försöker ta sig därifrån skjuts han med flera skott i ryggen.

Alla tre åtalade är misstänkta för mord. När rättegången inleddes sade samtliga att de förnekar brott och bestrider ansvar.

Förhandlingen är planerad att pågå i åtta dagar och avslutas den 13 december.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.