Lyon till final – mardrömsminut sänkte PSG

Lyons Wendie Renard, till vänster, jublar efter sitt matchavgörande 1–0-mål i Champions League-semifinalen mot Paris Saint-Germain.
Lyons Wendie Renard, till vänster, jublar efter sitt matchavgörande 1–0-mål i Champions League-semifinalen mot Paris Saint-Germain.
FotbollTT

Paris Saint-Germain pressade giganten i över en timme.

En mardrömsminut släckte drömmen om en skräll.

Wendie Renard nickade in 1–0 till Lyon och den regerande mästaren är klar för sin femte raka Champions League-final.

Annons

Annons

Nog är Lyon fortfarande Frankrikes bästa fotbollslag. Men Paris Saint-Germain gav de fyra senaste årens Champions League-mästare en riktig fajt i semifinalen och hade det stjärnspäckade Lyon i gungning.

I nära 65 minuter höll PSG jämna steg. Och även om de riktigt vassa målchanserna var lätträknade för båda lagen – Sara Björk Gunnarsdóttirs nick strax utanför stolpen i den 39:e minuten var ett av Lyons få undantag – kändes det helt ovisst när matchen gick in i sin sista halvtimme.

För varje match mellan oss blir det jämnare och jämnare. Men vi har kanske den där sista lilla kvaliteten som behövs för att vinna. I dag kunde det ha gått hur som helst, men vi vet hur man avgör matcher och hur man tar sig till en final. Det var kanske det som fällde avgörandet i slutändan, säger Lyons Lucy Bronze i den officiella segerintervjun.

Utvisning och mål

Då fick Lyons backstjärna Lucy Bronze upp farten på högerkanten, dribblade förbi ett par motståndare innan det tog tvärstopp mot Grace Geyoros utsträckta krokben. Domaren blåste frispark och Geyoro tilldelades sitt andra gula kort i matchen.

Utvisningen var ett tungt slag i sig. Strax efteråt stod det dessutom 1–0 till Lyon.

På den efterföljande frisparken slog Amel Majri ett perfekt inlägg mot bortre stolpen, mittbacken Wendie Renard hittade en lucka och nickade in bollen.

Annons

Annons

Hjärnsläpp av Parris

PSG återfick visserligen hoppet något i den 75:e minuten när också Lyon decimerades. Anfallaren Nikita Parris var redan varnad i matchen när hon av någon anledning fullföljde en löpning mot PSG:s Christiane Endler. Kapningen av den chilenska målvakten var huvudlös, gav ytterligare ett gult kort och skapade ny nerv i matchen.

Paris Saint-Germain lyfte upp hela laget, pressade på och kom nära – men inte närmare än nära. Lyon stod emot forceringen, vann matchen och har fortfarande chansen att ta sin femte raka Champions League titel.

I finalen i San Sebastián på söndag väntar tyska Wolfsburg. Senast lagen möttes i en Champions League-final var 2018. Då vann Lyon med 4–1 efter att alla mål gjordes i förlängning.

Det blir häftigt att möta Wolfsburg igen. Vi har mött dem varje år i Champions League sedan jag kom hit. Den senaste finalen vi mötte dem i (2018) var galen. Den gick till förlängning och det blev fem mål bara där. Det kommer att bli en bra match, säger Lucy Bronze.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons