Lyons femte raka CL-titel: "Oerhört besviken"

Wolfsburgs Fridolina Rolfö deppar i Champions League-finalen. Lyon vann med 3–1.
Wolfsburgs Fridolina Rolfö deppar i Champions League-finalen. Lyon vann med 3–1.
FotbollTT

Fridolina Rolfö får vänta på sin första Champions League-titel.

Lyon var än en gång numret för stort för Wolfsburg och tog sin femte raka CL-seger efter 3–1 i finalen.

Jag är oerhört besviken. Men det är rättvist att de vinner, säger Rolfö.

Annons

Annons

På många sätt var damernas Champions League-final ovanlig. Coronarestriktionerna gjorde att matchen, precis som kvarts- och semifinaler, spelades i norra Spanien och dessutom var arenan i San Sebastián tom på publik. För första gången fick också damerna möjlighet att spela med videogranskningssystemet VAR, och bilderna före avspark – när samtliga spelare gick ner på knä i solidaritet med "Black lives matter"-rörelsen – stack också ut lite.

I övrigt var det mesta som vanligt.

Lyon dominerade. Lyon vann. Lyon tog sin femte raka Champions League-titel.

Man är så klart oerhört besviken. Man hade hoppats och gått in med inställningen att vinna matchen, men vi möter ett bra fotbollslag i dag och tyvärr förlorar vi, säger Wolfsburgs svenska anfallare Fridolina Rolfö till TV10.

Vass ersättare

Det är väl förresten bara lag som Lyon som kan sakna två av världens bästa anfallare och ändå inte lida särskilt mycket i en match av den här digniteten. För när både Ballon d'Or-vinnaren Ada Hegerberg (skadad) och engelska landslagsforwarden Nikita Parris (avstängd) saknades, kastade tränaren Jean-Luc Vasseur bara in en av de främsta målskyttarna i turneringens historia.

Eugénie Le Sommer gjorde honom inte besviken.

I den 25:e minuten fick Lyons Delphine Cascarino bollen nära kortlinjen. 23-åringen, som var en av matchens allra främsta, spelade smart snett inåt bakåt och hittade Le Sommer. Det första försöket räddade målvakten Friederike Abt, men benparaden skickade dessvärre returen rakt tillbaka mot Le Sommer och den andra chansen missade hon inte.

1–0-målet var fransyskans 47:e Champions League-mål i karriären. Bara tre spelare har gjort fler.

Det finns inget lag som det här, det finns inget annat som har så många stjärnspelare på varenda position. Att ha så många superstjärnor och ändå kunna hålla ihop som ett lag är fenomenalt. Man ser andra lag som bara förlitar sig på en stjärna. Vi förlitar oss på kanske 16–17 olika spelare, säger Lyons högerback Lucy Bronze.

Annons

Annons

Psykologiskt tungt

Wolfsburg har haft svårt med Lyon de senaste åren, och hade på nytt stora besvär att störa den franska tungviktaren. Och i väntan på halvtidsvisslan, för en chans att omgruppera, kom nästa smäll – och den var japansk.

Cascarino var på nytt inblandad i förarbetet när hon från sin högerkant trollade bort två försvarare och slog in bollen. Wolfsburg försökte rensa undan bollen, men det ville sig inte bättre än att den hamnade hos Saki Kumagai som drog till direkt med vänstern och fick till en riktig pärla som gav 2–0 till Lyon.

Det var så klart oerhört viktigt för dem. Men jag tycker ändå att vi går in i halvtid med en känsla av att vi kommer kunna vända det. Vi gör allt vi kan för att vända matchen och får också med oss ett mål, vilket får oss att få lite glöd igen. Men tyvärr gör de ett till mål där i slutet som gör att det blir omöjligt att vända matchen, säger Rolfö.
Jag tycker ändå att vi ska stå upp rakryggade för att vi gör det bra. Men vi möter ett bättre motstånd i dag.

Rolfö inblandad

Wolfsburg gjorde en bra andra halvlek, och skapade nerv i matchen i den 58:e minuten. Rolfö slog ett hårt inlägg från vänster som Lyons målvakt Sarah Bouhaddi inte kunde hålla. Ewa Pajor fick tag i bollen och drog in den mot mål, där lagkamraten Alexandra Popp stod perfekt och kunde nicka in bollen.

Wolfsburg skapade visst tryck i jakten på kvittering, men saknade de riktigt vassa målchanserna. Och i den 88:e minuten punkterade Lyon matchen.

En hörna landade hos Eugénie Le Sommer vid straffområdesgränsen. Hennes tunga skott var på väg utanför men Sara Björk Gunnarsdóttir stod välplacerad vid den bortre stolpen och isländskan styrde in slutresultatet 3–1.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons