A-
A+

M kräver svar av Hallengren: S mörkar

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
PolitikTT

Moderaterna kallar socialminister Lena Hallengren (S) till socialutskottet efter att regeringen nekat Coronakommissionen underlag som rör pandemihanteringen.

Annons

Annons

Det är helt oacceptabelt att Socialdemokraterna väljer att mörka information när vi nu måste få fram alla svar på de frågor som finns runt coronahanteringen, säger Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson för Moderaterna.

Coronakommissionen, som granskar samhällets pandemihantering, har vid flera tillfällen begärt att få ta del av minnesanteckningar, loggböcker och annan dokumentation som gjorts av befattningshavare inom regeringskansliet med koppling till pandemin.

"Kan ej lämnas ut"

Kommissionen vill också ta del av anteckningar från möten i krishanteringsrådet, där bland annat statsministerns statssekreterare och företrädare för tunga myndigheter ingår.

Men regeringens krishanteringskansli uppger att de som myndighet inte har fört några anteckningar vid de aktuella mötena. Minnesanteckningar som enskilda tjänstemän gjort kan de inte heller lämna ut, uppger kansliet, vilket Dagens Medicin rapporterade om under torsdagen.

Det är den allvarligaste krisen vi haft i Sverige i modern tid och den väljer Socialdemokraterna att försöka mörka, sätta partiets intressen före landets intressen, säger Waltersson Grönvall till TT.
Det är bara att titta på de två tidigare delbetänkanden som kommit och den kritik som regeringen fått.

Annons

Annons

Möten nästa vecka

Riksdagens socialutskott hade ett möte under fredagseftermiddagen där frågan om att kalla socialminister Lena Hallengren (S) till utskottet togs upp.

Vi ser stor vikt i att vi får möjlighet att ställa och få svar på frågor till ansvarigt statsråd direkt. Så det är vad som kommer ske framöver så fort vi får en tid. Det är anmärkningsvärt, kommissionen har fått ett uppdrag i analysera hur vi hanterat pandemin och då är det naturligt att man får ta del av de underlag som krävs, säger Linda Lindberg, socialpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

I en skriftlig kommentar säger Hallengrens pressekreterare att socialministern sedan tidigare är inbokad att närvara vid ett utskottsmöte på tisdag nästa vecka, och att ledamöterna då är fria att ställa vilka frågor de vill.

Gällande vilka handlingar som lämnats ut eller inte hänvisar man till Regeringskansliet.

Ulrika Langels, presstalesperson på Regeringskansliet, skriver i ett mejl att Coronakommissionen har fått ta del av en mycket stor mängd uppgifter och handlingar. Hon hänvisar vidare till den förordning som gör myndigheter skyldiga att lämna ut uppgifter till kommissionen.

"De personliga noteringar som tjänstemän eventuellt kan ha gjort till stöd för minnet är dock inte uppgifter som Regeringskansliet förfogar över. De anteckningsböcker med mera som kommissionen har bett att få ta del av omfattas alltså inte av skyldigheten i förordningen."

Coronakommissionen ska publicera sitt slutbetänkande den 25 februari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.