A-
A+

M: Löfven går i spetsen för ren smutskastning

Statsminister Stefan Löfven (S) anklagar oppositionen för att vara demokratiskt opålitlig, enligt Moderaterna. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) anklagar oppositionen för att vara demokratiskt opålitlig, enligt Moderaterna. Arkivbild.
PolitikTT

Moderatledaren Ulf Kristersson varnar statsminister Stefan Löfven (S) för att anklaga oppositionen för att vara odemokratisk.

Han går själv i spetsen för ren smutskastning i stället för att diskutera allvarliga sakfrågor, säger Kristersson.

Annons

Annons

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) i samband med frågestund i riksdagen på torsdagen.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) i samband med frågestund i riksdagen på torsdagen.

På statsministerns frågestund i riksdagen ville Ulf Kristersson att Löfven skulle förklara vad han menade i SVT:s "30 minuter" i onsdags.

I intervjuprogrammet varnar statsministern för att en Moderatledd regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna (SD) riskerar att föra Sverige i en icke demokratisk riktning.

Det är anklagelser man brukar höra från regimer i länder som inte är demokratiska, sade Kristersson i riksdagen.

Löfvens anklagelser visar att socialdemokratin är på väg utför, enligt M-ledaren. Efter frågestunden utvecklar han sin kritik.

Jag tror bara det här är en del i en socialdemokratisk valstrategi. De vill inte prata sakfrågor, då pratar man Polen och Ungern i stället, de vill inte prata vaccin, då pratar man om någonting annat i stället.

"Det är bedrövligt"

Kristersson vill inte gå så långt att han tolkar Löfvens uttalande som att oppositionen är odemokratiskt, men i alla fall demokratiskt opålitlig.

Jag tycker att det är bedrövligt.

TT: Vad är det som är bedrövligt?

Att man lånar sig till sådant. Att han själv går i spetsen för ren smutskastning i stället för att diskutera allvarliga sakfrågor. Att man splittrar i stället för att se var kan vi samlas, vad kan vi samarbeta kring, var kan vi få någonting gjort i Sverige. Jag tycker att det är en tråkig utveckling.

Enligt Ulf Kristersson handlar ett eventuellt samarbete med SD om att få någonting gjort i frågor där man tycker lika eller ganska lika.

Stefan Löfven har helt missuppfattat vad ett seriöst samarbete i politiken handlar om.

Löfven förnekar att han kallat "oppositionen" för odemokratisk och uppger i riksdagen att kritiken mot M handlar om att Kristersson gärna vill "kroka arm" med SD. Löfven säger att han betraktar Kristersson som en demokrat.

Vi har en stark demokrati i grunden, men man måste värna demokratin, förstärka demokratin, ingenting kan tas för givet, säger Löfven.

Annons

Annons

Är demokratin hotad?

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch tycker inte heller att Löfven kallar oppositionen odemokratisk men anser att han piskar upp en stämning som det inte finns fog för.

Det är helt uppenbart en skrämselpropaganda och en fråga om ett ganska avancerat maktpolitiskt spel.

Stefan Löfven försöker med sina anklagelser skyla över sina misslyckanden på områden som brottsbekämpning och vård och omsorg, enligt Ebba Busch.

Han sår väldigt aktivt osäkerhet och split och målar upp ett hot mot demokratin om man röstar för ett maktskifte med KD och M i regering som förhandlar med Sverigedemokraterna. Det är en väldigt allvarlig anklagelse.

Statsministern pekar i riksdagen på framförallt Ungern och Polen, men även USA och varnar för utvecklingen där. Löfven hävdar att SD vill begränsa public service och att de har en målbild om att utvecklingen ska se ut som i Ungern och Polen.

Jag vet inte vad han syftar på, jag hör aldrig några exempel, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson. Jag vet inte hur stort public service man måste ha för att räknas som en demokratisk stat. Jag vet inte om finansieringen av public service har så mycket med demokrati att göra, utan det är ju helt andra saker.
Det där är bara halmgubbar. Det är inte på riktigt, det är lögnaktigt. Han vill polarisera för att behålla makten, säger Åkesson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!